No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЖимолость щорічно радує врожаєм

Жимолость щорічно радує врожаєм

Жимолость — відносно молода ягідна культура в наших садах. Перші саджанці в Україні почали з’являтися в кінці вісімдесятих, в садах любителів рідкісних рослин. Але широких масштабів вирощування жимолость так і не набула. Мені надіслали один саджанець з Приморського краю Росії в 1986 році. Перші роки він дуже повільно ріс, потім набрав сили і на восьмий […]

Жимолость — відносно молода ягідна культура в наших садах. Перші саджанці в Україні почали з’являтися в кінці вісімдесятих, в садах любителів рідкісних рослин. Але широких масштабів вирощування жимолость так і не набула.

Мені надіслали один саджанець з Приморського краю Росії в 1986 році. Перші роки він дуже повільно ріс, потім набрав сили і на восьмий рік після посадки був близько двох метрів — я збирав з нього дві жмені гіркуватих ягід. Ну і зрозуміло, кущ пішов під сокиру.

Зараз я не уявляю свого саду без цієї ягоди. Жимолость — рослина дуже легка в вирощуванні. Зовсім невибаглива, морозостійка, цілюща, вона дає перші ягоди в сезоні з високими смаковими показниками. Не буду перераховувати весь хімічний склад і корисність, наголошу лише, що жимолость — одна з небагатьох рослин, яка багата на йод.

На сьогоднішній день в селекції жимолості зроблено багато кроків уперед. Ягоди стали значно більші, смачніші, з різними термінами дозрівання. Свіжі цілющі ягоди можуть вас радувати 50-60 днів у році. Майже подоланий основний недолік — осипання при дозріванні.

Жимолость — листопадний кущ. Висота залежить від сорту і коливається від 1 до 3 м в дорослому віці. Кущі можуть бути розлогі, колоноподібні, а ягоди, від блакитного до темно-синього, майже чорного за кольором, і круглими, видовженими, тупими, або з загостреними кінцями за формою. За смаком — від солодких і прісних, до кислих з гірчинкою (в минулому). Зараз добрий баланс між цукром і кислотою, з безліччю смакових тонів. На мою думку, в північних, центральних, східних та західних областях України жимолость треба вирощувати на сонячних місцях, в південних та в Криму — у напівзатінку.

Рослина швидко відплодоношує, іноді перші стиглі ягоди вже можна куштувати 10 травня.

Аби нещадне сонце її «не випалювало», кущі мульчують і при потребі поливають. Ці агрозаходи — гарантія майбутнього врожаю. Висаджувати жимолость потрібно в одному місці і бажано кілька саджанців різних сортів. Основна маса сортів — самобезплідні, чим більше кущів, тим краще запилення і більший врожай. Жимолость дуже любить органічні підживлення.

Плодоношення не має періодичності, щороку ці рослини вас будуть пригощати смачними ягідками.

В.С. ФРАНЦІШКО, садівник-експериментатор. м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине