No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівниця з Херсонської області вирощує тютюн для боротьби з шкідниками та хворобами...

Садівниця з Херсонської області вирощує тютюн для боротьби з шкідниками та хворобами овочевих і плодових культур

Тютюн — це однорічна рослина, яка належить до родини пасльонових. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину.       Збір врожаю Можна прибирати тютюн і цілими рослинами, коли основна […]

Тютюн — це однорічна рослина, яка належить до родини пасльонових. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину.

     

Збір врожаю

Можна прибирати тютюн і цілими рослинами, коли основна їх частина пожовтіє. Такий спосіб збирання починають в серпні і закінчують до середини вересня за теплої сонячної погоди. Зрізають рослини серпом або секатором, залишаючи на грядці на 1,5-2 години для підв’ялювання, і стежать, щоб вони не забруднилися. Цілі рослини пов’язують шпагатом в гірлянди і підвішують на горищі для просушування. Стежать, щоб на них не потрапляла волога (дощ, туман, роса). Висихає тютюн за 22-27 днів. Гілки, на яких дозріли коробочки з насінням, обламують, зв’язують в пучки, обмотують щільною тканиною, щоб насіння не висипалося, і підв’язують для дозарювання.

Через 2-3 тижні обмолочують, провіюють, збирають насіння в паперові пакети і зберігають у кімнатних умовах.

      

Застосування для обприскування

Отруйні властивості тютюну використовую для боротьби з садово-городніми шкідниками у вигляді тютюнового пилу, махорки для обприскування, обпилювання і обкурювання насаджень. Для обкурювання застосовую листя, стебла рослин після цвітіння дерев, кущів проти попелиці та медяниці. Потрібно насипати 3-5 г тютюну або тютюнового пилу на купу напіввологої соломи або трави і підпалити ввечері в безвітряну погоду.

Низькорослі дерева і кущі, уражені тлею, медяницею, пильщиками, а також доріжки і ґрунт під кущами обпилюю тютюновим пилом у будь-який час при появі слимаків та інших шкідників.

Обприскування настоєм: 1 кг в’ялених уламків листя, стебел, залити 10 л гарячої води і настоювати 1 добу. Розбавити в 2 рази водою.

Інший спосіб: 100 г тютюнового пилу залити 2-3 л гарячої води, залишити на 1-2 доби, розбавити до 10 л водою, додати 40 г господарського мила. У боротьбі зі слимаками у вечірній час обпилюють міжряддя сумішшю вапна гідратного з тютюновим пилом. Хороший ефект дає і посипання ґрунту тютюновим пилом у міжряддях цибулі і моркви проти морквяної мухи. Це потрібно робити протягом усього літа кілька разів, починаючи від льоту мухи, який збігається з цвітінням яблуні та горобини.

     

Допомагає боротися з міллю

Знайшов своє застосування тютюн і проти молі, яка пошкоджує вовняні, шкіряні і пухові речі. Для їх збереження кладу листя тютюну в вовняні шкарпетки, рукавиці, рукави і кишені одягу, на дно платтяних шаф. Також міль не гребує і сухим насінням, крупами. Тому в пакети кладу тютюнове листя і махорку, періодично перевіряю припаси. Якщо цього не робити, то влітку можна спостерігати літ самців молі і боротися з ними тоді марно, тому що самки залишили в насінні яйця.

Потрібно пам’ятати, що тютюн нам не завжди союзник. Тютюн — отрута і згубно впливає на людський організм. Маю на увазі, перш за все, куріння, яке завдає великої шкоди здоров’ю. Тютюновий дим і нікотин підривають здоров’я не тільки курців, а й оточуючих їх людей, так званих «пасивних курців». Саме тому турецькі журналісти назвали сигарети мініатюрними аналогами нейтронної бомби. І справедливо! Тому, вирощуючи на своїх ділянках тютюн, бережіть себе і своє здоров’я. Нехай у вас все добре росте, родить і радує око!

Лідія Бондаренко, овочівник-експериментатор,

м. Гола Пристань Херсонської області

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине