No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаЧеркаська садівниця назвала кращі сорти смородини і малини, які цьогоріч дали щедрий...

Черкаська садівниця назвала кращі сорти смородини і малини, які цьогоріч дали щедрий врожай

Після збору врожаю кожен садівник підсумовує, який сорт себе гарно зарекомендував, який вистояв погодні аномалії, який не виправдав очікувань. Сьогодні хочу поділитися підсумками сезону-2020.      Тісен і Тібен – промислові і дачні Смородина – традиційна культура в наших садах. Проте без належного догляду зібрати рекордні кілограми ягід нереально. Тому обов’язково під час вегетації проводжу […]

Після збору врожаю кожен садівник підсумовує, який сорт себе гарно зарекомендував, який вистояв погодні аномалії, який не виправдав очікувань. Сьогодні хочу поділитися підсумками сезону-2020.

    

Тісен і Тібен – промислові і дачні

Смородина – традиційна культура в наших садах. Проте без належного догляду зібрати рекордні кілограми ягід нереально. Тому обов’язково під час вегетації проводжу підгодівлі органічними та мінеральними добривами. Азот допомагає кущам розвиватися, а фосфор і калій додають ягодам цукру і допомагають пагінцям підготуватися до зимівлі.

У нинішньому сезоні майже усі сорти показали себе якнайкраще, проте хочу окремо розповісти про лідерів. Ними стали Ровада, Селеченська-2, Тісел і Тібен.

Почну з останніх, бо вони зовсім недавно на моїй ділянці, можна сказати, новинки.

Тісел – сорт польської селекції (чорна смородина). Ранній — дозріває на початку липня, посухостійкий і морозостійкий. Кущ росте досить інтенсивно, утворює середню кількість пагонів. Ягоди великі, ніжно-солодкого смаку, з тонкою шкіркою. Транспортабельність у сорту хороша. Сорт абсолютно не вимогливий до ґрунту. Вирізняється досить хорошою стійкістю проти хвороб. Урожайний потенціал цього сорту з віком тільки збільшується. Маса ягоди 2,2-2,5 г. Стійкий до захворювань. Дозрівання ягід випадає на кінець червня.

Тібен — це середній сорт чорної смородини польської селекції. Тібен є одним з найпопулярніших промислових сортів в Польщі і Україні. Кущ у сорту середньорослий висотою до 1,4 м, добре розростається. Пагони спрямовані вертикально вгору. Листя середнього розміру темно-зелене. При садінні рекомендується відстань між рослинами — 50 см. Урожай дозріває в середині липня. Ягоди середнього розміру (2 г), солодко-кислого смаку, ароматні з сухим відривом. Сорт добре переносить посуху і не вимерзає взимку. Також Тібен стійкий проти американської борошнистої роси, яка є поширеним і небезпечним захворюванням смородини.

Ровада — червона смородина, у якої висота куща досягає 1,2-1,4 м. Ягоди зібрані в кисті довжиною до 20 см. Плоди великі, блискучі, насичено-червоного кольору. Смак ягід приємний, з кислинкою, транспортабельність відмінна. Стійкість проти хвороб висока, плодоношення дуже рясне. Сорт зимостійкий і жаростійкий.

Селеченська-2 — чорна смородина, з прямостоячою будовою куща, довгими китицями. Ягоди дуже великі, вагою 4-6 г, довго висять і не обсипаються. Дозрівають рано. Плодоношення рясне. Сорту характерна висока стійкість проти захворювань і заморозків. Добре росте і плодоносить навіть в тіні.

Аби смородина не уражувала хворобами та шкідниками, навесні, до розпускання бруньок, треба провести профілактичні обприскування фунгіцидами та інсектицидами.

Поливаю свою смородину 1 раз на тиждень, не треба економити, тому що від поливу залежить і врожай, і здоров’я рослини.

    

Зюгана до пізньої осені

Малина теж порадувала результатами, хоча, якби не крапельний полив, не знаю, щоб з нею було. Серед літніх (одноразових) сортів щедрим врожаєм за турботу віддячила Патриція. Що казати, вона ще жодного разу не пасла задніх.

Пагони в неї абсолютно без шипів, середня висота 1,5-1,8 м. Середнього терміну дозрівання, з красивими, дуже великими (6-12 г) ягодами світло-червоного забарвлення, привабливого зовнішнього вигляду, правильної форми. Один недолік — транспортабельність плодів слабка. Зате врожайність дуже висока — від 4 до 8 кг з куща. Ягоди десертного типу, з приємним малиновим ароматом.

Не можу не згадати про штамбову малину Тарусу. Її висота 1-1,5 м. Ягоди подовженої форми, великі, вагою до 10 г, щільні і добре витримують транспортування. Смак ягід солодкий, з приємним малиновим ароматом, соковитою м’якоттю і нечисленним дрібним насінням, добре підходять для споживання в свіжому вигляді і для всіх типів домашньої переробки (варення, джеми, пастила, сушка). Таруса — одна з найбільш врожайних. Продуктивність висока, а при хорошому догляді і внесенні гною урожай збільшується вдвічі. Стійка до низьких зимових температур.

Патриція і Таруса дружно віддають урожай, плодоношення триває не більше 2-х тижнів.

Потрапила до лідерів сезону-2020 і Зюгана. Це ремонтантний сорт, який дозволяє збирати урожай двічі на рік, в червні і в серпні-вересні, іноді ягідки ще є і у жовтні.

Ягоди малини Зюгани червоні, солодкі, щільні, зберігаються довго, і будуть прикрашати ваш стіл все літо і ранню осінь. З кожного куща цього сорту можна зібрати по 9 кг ягід за сезон.

У догляді одноразова (літня) та ремонтантна малина практично нічим не відрізняються, хоча є особливості. Удобрювати по листу азотом, фосфором і калієм необхідно всю малину без винятку. Органіку вношу при посадці. Також не забуваємо про боротьбу зі шкідниками та хворобами. До речі, ремонтантна малина на моїй ділянці практично не хворіє і не пошкоджується жуками. Просто її фази розвитку не збігаються з фазами розвитку шкідників. Тоді як літній малині дістається по повній, але якщо вчасно проводити обприскування фунгіцидами та інсектицидами — ніщо і ніхто не зможе вплинути на урожай.

Валентина Руденко, садівниця, м. Черкаси

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине