No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВиноград для лінивих: Гриф і Буффало

Виноград для лінивих: Гриф і Буффало

Сьогодні продовжуємо знайомство з сортами винограду, які не вимагають особливого догляду. Гриф треба нормувати Виноград Гриф – сорт американської селекції (Восторг х Королева виноградників). Належить до столово-технічних сортів. Він має 1-2 кісточки в ягоді, але є плоди зовсім без насіння. В процесі дозрівання, після того як ягоди наберуть цукристості і відповідного смаку, оси і комахи […]

Сьогодні продовжуємо знайомство з сортами винограду, які не вимагають особливого догляду.

Гриф треба нормувати

Виноград Гриф – сорт американської селекції (Восторг х Королева виноградників).

Належить до столово-технічних сортів. Він має 1-2 кісточки в ягоді, але є плоди зовсім без насіння.

В процесі дозрівання, після того як ягоди наберуть цукристості і відповідного смаку, оси і комахи втрачають до них інтерес. Гриф у порівняні з іншими сортами виділяється незвичною врожайністю. Кожен пагін має велику кількість вічок, які в свою чергу дають нові лози, що мають багато ґрон, а це може призвести до перевантаження куща. Результат в цьому випадку буде невтішний, так як лози і корінь не зможуть прогодувати урожай, а також підготувати рослину до зими і урожай в наступному році буде незначним. Тому цей сорт потребує нормування, залишати на пагоні можна не більше двох ґрон.

Виноград Гриф – універсальний сорт раннього терміну дозрівання (110-115 днів). Форма ґрона конічна. Розмір ягід 16 мм в діаметрі, а вага — 6-8 г. У мене ростуть два кущі сорту Гриф. Одному з них більше 15 років, але ґрона його не зовсім щільні, вагою 200-300 г. Цей кущ росте біля будинку з західної сторони, де глинистий ґрунт і сонце з’являється лише після обіду, а другий кущ посаджений на відкритому місці, де ґрунт майже чорнозем, плодоносить вже п’ятий рік і ґрона на ньому бувають вагою до 500 г. Сонце обігріває цей кущ майже цілий день з усіх боків. А ще, він потребує своєчасного поливу, що істотно впливає на врожай.

Гриф — непримхливий сорт, і якщо дотримуватись усіх правил садіння і догляду, то можна розраховувати на багатий урожай. При цьому обов’язковою умовою є вибір місця садіння, щоб сонячні промені обігрівали кущ не менше 80% світлового дня. Сорт дуже полюбляє вологу.

Гриф стійкий проти хвороб і шкідників і практично не потребує захисту хімічними препаратами. Ягоди не тріскають навіть при сильних опадах. Він витримує морози до -30-32оС. Так, взимку 2010-2011 років, коли стовпчик термометра падав до позначки -35оС протягом кількох днів, лоза не була пошкоджена, хіба що врожай був нижчим на 20%.

Чубуки вкорінюються добре. М’якоть ягід соковита, з оригінальним присмаком.

Із ягід даного сорту виготовляють смачні вина, компоти, соки. При кислотності 5,3 г/л набирає цукру 19-25%.

Але найбільше ми любимо цей сорт за те, що його можна зберігати до Нового року і Різдва.

Буффало – творіння американських селекціонерів

Буффало — універсальний столовий сорт американської селекції, який був виведений на Нью-йоркській державній експериментальній станції Корнельського університету в 1938 році, шляхом схрещування сортів Герберт і Уоткінс. Візитівкою даного сорту є лоза – насиченого коричневого кольору.

Цей сорт можна рекомендувати початківцям або тим, хто мріє про виноград, що не вимагав би особливого догляду, з високою морозостійкістю, стійкістю проти хвороб і шкідників, а також з гарними смаковими якостями.

Буффало належить до ранньосереднього терміну дозрівання (115-125 днів). Кущ сильнорослий, дуже врожайний. Варто зауважити, що в перші 3 роки кущ слабко розвивається, тому його не варто перевантажувати.

При арочних формуваннях може давати до 100 кг ягід з куща.

Грона від середнього до великого, вагою 200-500 г, рихлі, конічні. Ягода кругла, масою 3-5 г, синьо-чорного кольору, не тріскається після тривалих дощів. Смак оригінальний суничний з нотками лісової груші.

При кислотності 5,5-9 гл ягоди набирають цукру до 21%, а то і значно більше, що робить їх на смак дуже солодкими і висіти на кущі вони можуть до самісіньких морозів.

Буффало вирізняється високою морозостійкістю, витримуючи морози до -30оС. Практично не уражується оїдіумом, сірою гниллю, борошнистою росою, мілдью.

Дуже добре схрещується з другими сортами, особливо європейськими – отримане потомство володіє кращими рисами батьківських пар.

Плодоносні лози обрізають на 8-10 вічок. Квітки двостатеві, добре опилюються. Лози визрівають на 90% приросту. Буффало належить до неукривних сортів.

Ягоди вживають у свіжому вигляді, а також для приготування соку і вина, які мають оригінальний смак і приємний колір.

Богдан Іванічок, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине