No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПолтавський садівник розповів, як можна заробити на полуниці

Полтавський садівник розповів, як можна заробити на полуниці

Давайте поговоримо про те, як можна заробити на полуниці (суниці). Перш ніж купити саджанці полуниці в Україні, варто розібратися в тому, що і де краще вирощувати. Всім зрозуміло, що найбільш висока ціна буде у великих містах. У маленьких містах ціна нижча. У селах полуницю іноді просто неможливо продати, навіть за найнижчими цінами. Тому, перш за […]

Давайте поговоримо про те, як можна заробити на полуниці (суниці). Перш ніж купити саджанці полуниці в Україні, варто розібратися в тому, що і де краще вирощувати. Всім зрозуміло, що найбільш висока ціна буде у великих містах. У маленьких містах ціна нижча. У селах полуницю іноді просто неможливо продати, навіть за найнижчими цінами. Тому, перш за все, варто вивчити місцеві ринки. Якщо ціна і обсяги продажів вас влаштовують – чудово! Можна починати посадку.

На місцевих ринках можна продавати навіть невеличкі партії, транспортні витрати мінімальні.Якщо ж ціни і обсяги продажів в довколишніх населених пунктах вас не влаштовують, слід орієнтуватися на великі міста. Але тоді потрібно враховувати транспортні витрати. Чим далі везти ягоду, тим більшою повинна бути партія, щоб отримати прибуток. Ну і звичайно ж, для цього необхідний відповідний транспорт.Не менш важлива область вирощування. Мене завжди дивували люди, які живуть на півночі України і бажають робити бізнес на ранній полуниці (суниці).

Південь, при всіх рівних умовах, все одно видасть ягоду набагато раніше, як з відкритого так і з закритого ґрунту. Жителям північних і центральних областей найкра-ще висаджувати для продажу пізні і ремонтантні сорти. Коли пізні сорти починають плодоносити, на півдні суниця вже закінчується і ціна на ягоду зростає. Ціна на ягоду ремонтантних сортів теж вища. На півдні складно вирощувати ягоду не в сезон через високі температури, тому її кількість сильно зменшується і ціна зростає.

Садівникам з південних областей слід приділяти більше уваги раннім сортам. Найдорожча – рання ягода. І продається вона в досить великих обсягах, тому що всі за зиму встигають скучити за свіжими ягодами. Дуже перспективно на півдні вирощування полуниці в парниках і теплицях. Це дозволяє отримати ягоду набагато раніше, ніж у відкритому ґрунті, коли ціна ще дуже висока. Найбільш рентабельне вирощування суниці в гідропонній культурі, тому що дозволяє збільшити врожайність в два і більше разів і при цьому поліпшити якість ягід. Вибір варто робити на сорти з одновимірною смачною ягодою, гарної форми, з високими смаковими якостями.

Олег Савейко, садівник, с. Хорішки Полтавської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине