No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаСадівник з Івано-Франківська розповів про способи розмноження годжі

Садівник з Івано-Франківська розповів про способи розмноження годжі

Годжі – популярна рослина. Кожен садівник мріє її вирощувати. Проте не всі знають тонкощі агротехніки, а особливо розмноження. Саме про нього я хочу сьогодні і розповісти.      Розмноження насінням Цей спосіб особливий тим, що нагадує вирощування розсади томатів, та й насіння цих рослин дуже схожі. Висаджують насіння годжі в кінці лютого – на початку […]

Годжі – популярна рослина. Кожен садівник мріє її вирощувати. Проте не всі знають тонкощі агротехніки, а особливо розмноження. Саме про нього я хочу сьогодні і розповісти.

    

Розмноження насінням

Цей спосіб особливий тим, що нагадує вирощування розсади томатів, та й насіння цих рослин дуже схожі. Висаджують насіння годжі в кінці лютого – на початку березня. Насіння краще брати із свіжих ягід, але із сушених теж непогано сходить, якщо перед садінням їх витримати протягом години в стимуляторі росту або в одному з народних засобів. Грунт готується з двох частин землі і однієї частини торфу, а також слід додати попіл.

Контейнер для вирощування повинен бути висотою не менше 7 см. Насіння висівають в невеликі борозенки і засипають торфом до пів сантиметра. Контейнер накривають плівкою, або склом і ставлять в темне місце при температурі 10оС. Вруна з’являються через 2 тижні. Після появи перших паростків контейнер виставляють на світле і більш тепле місце. Вологість ґрунту підтримують за допомогою обприскувача і розпилювача. Після появи четвертого справжнього листочка сіянці пікірують в окремі стаканчики.

    

Розмноження відсадками

Годжі дуже добре розмножується відсадками. Для цього в червні пагін нахиляють до землі і укладають в невеличкий рівчак, засипають землею, залишивши вільним кінець пагона. Протягом усього літа підтримують в помірно вологому стані. Восени відокремлюють пагін від маточного куща, на якому виросли молоді пагінці. Їх відділяють разом з корінцями один від одного і висаджують в заздалегідь підготовлені ями.

    

Вегетативний метод

При вегетативному методі розмноження використовуються в основному здерев’янілі пагони, але можна і зелені. Беруть живці завдовжки 10-15 см і висаджують в ґрунт весною, коли він прогріється до температури 10оС.

Цей метод нагадує розмноження смородини. Живці висаджують під кутом 45о, а зелені пагони – в червні, тільки в цьому випадку обривають листочки.

    

Розмноження поділом

Якщо кущ має не менше 5 кореневих пагонів, то його можна поділити на 2-3 частини і тим самим збільшити кількість кущів.

   

Вирощування в кімнаті

Хто не має земельної ділянки, часто запитує, чи можна вирощувати годжі в квартирі. Так, це можливо. Саджати треба однорічні саджанці годжі в контейнери не менше 10 см висотою. В зимовий період – це прохолодне приміщення з температурою не більше 10оС, яке має бути добре освітленим.

Цей кущ прикрасить інтер’єр вашої кімнати від початку цвітіння квітками-дзвіночками лілового або фіолето-рожевого кольору, а пізніше – яскравими помаранчево-червоними ягодами.

Богдан Іванічок, садівник-експериментатор, м. Івано-Франківськ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине