No menu items!
Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяДачаКиянка щороку вирощує 200 сортів томатів

Киянка щороку вирощує 200 сортів томатів

Любов до томатів відчула ще, напевно, з самого дитинства, коли мама заносила до хати запашні солодкі помідори. Змалку вже доглядала за рослинками, допитувалась у бабусі про умови вирощування та характеристики сортів, деякі з них зберегла ще зі свого дитинства. Завжди вирощувала помідори на дачі, і тільки коли купили свій будинок змогла здійснити свою мрію. Тепер […]

Любов до томатів відчула ще, напевно, з самого дитинства, коли мама заносила до хати запашні солодкі помідори. Змалку вже доглядала за рослинками, допитувалась у бабусі про умови вирощування та характеристики сортів, деякі з них зберегла ще зі свого дитинства. Завжди вирощувала помідори на дачі, і тільки коли купили свій будинок змогла здійснити свою мрію. Тепер у мене 200 сортів помідорів, 50 сортів перцю, улюблені столові гарбузи, смачна капуста і море квітів.

   

Вражають смаком

Все життя пропрацювала вчителем математики, але захопленню помідорами це не заважало. Навіть допомагало перезавантажитися після гамірливої дітвори і нестандартних батьків. Люблю створювати з помідорів, перцю незвичайні композиції, візерунки і букети, з задоволенням фотографую.

Є у мене ще одна віддушина – мої лабрадорчики. Коли ми купили будинок, постало питання, якого собаку завести. І діти подарували породисту «дівчинку» лабрадора, назвали її Гердою. Наші цуценятка тепер є в усіх областях України і за її межами. А яка це розрада і втіха для внучат, вони годинами можуть сидіти в манежі з цуценятками, щасливі й задоволені. Не можу не згадати і про свою кицюню Мурашку, яку підібрала на вулиці в холоднечу, тепер вона радує нас своїм грайливим муркотінням і вдячністю.

Проте повернуся до томатів. Ця культура вражає не лише різномаїттям смаків, а й кольорів, форм. Та й росте вона, практично, на кожному городі. Хочу познайомити з улюбленими сортами.

    

Найкращі сорти томатів

Катюша – старий сорт, скільки себе пам’ятаю, стільки він у мене, низькорослий, з картопляним листям кущ, з дуже гарною розсадою, весь всипаний круглими насичено-червоними помідорами. Цікавий тим, що не треба пасинкувати, ранній. Підходить і для салату, і для квашення, і для маринування.

Японський трюфель – рожевий, найсмачніший цукровий сорт помідорів, з грушеподібними плодами. Як розламати, то схожий на кавун. Високорослий, врожайний, красивий, кущ високий, міцний. Коли приношу помідори з городу, то діти вишукують рожеві грушки. Вони найсмачніші з усіх, смак насичений, багатогранний, солодкий. Можна висадити на городі тільки цей сорт і у вас будуть помідори з кінця червня до нового року.

Підсніжник – суперранній сорт низеньких помідорів, родючий. Томати червоні, солодкі, з незначною кислинкою, але як першому помідорчику, я йому пробачаю. Плоди 150-200 г, кущ широкий, розлогий, на кінець липня повністю закінчує плодоношення. За що я люблю такі сорти, так це за те, що вони просто не встигають захворіти на фітофтороз.

З новинок в моїй колекції є чудовий біколор Загадка природи – оранжевий, з рожевим візерунком, солодкий, смачний, по 300-500 г кожний помідорчик і таких 8-10 на кущі висотою 1 м. Формую кущик в два стебла, потрібна міцна опора для такого велетня.

Прованцано – серцеподібний велетень, червоний, м’яcистий, солодкий, надзвичайно красивий.

Є ціла когорта екзотичних помідорів, дво-триколірних, смугастих, чорних, шоколадних, зеленоплідних, зазвичай, солодких і загадково красивих, мої подружки приходять до мене, як в музей, помилуватися на красу.

Знайшлося місце на грядках і для чері. Колись я зовсім ними не цікавилась, але з появою внучат просто з’явилась необхідність їх саджати, адже вони солодкі, як цукерки, і дуже врожайні. Дітлахи тільки й бігають за солодкими вишеньками-помідорчиками, ледве встигаю відібрати на насіння.

   

Щоб не хворіли

Як же вберегти всю цю красу від шкідників і хвороб? Найперше, ніколи не саджу помідори на одному й тому ж місці і після картоплі. Після кожного дощу бризкаю розчином соди всі кущики. Як тільки з’являються перші помідорчики, підсипаю під рослини деревний попіл. Підживлення перегноєм проводжу напровесні перед оранкою.

І, звичайно, обробляю біопрепаратами від колорадського жука і фітофторозу. Якщо використовуєте хімічні препарати, то тільки до утворення малесеньких помідорчиків (розміром з вишню), далі не бажано, адже це їстиме наша дітвора і ми.

Дуже люблю перець солодкий і гіркий, але пекучий саджу на дачі, в іншому селі, щоб не зіпсувати солодкий, маю 50 сортів цього шанованого овоча.

Почесне місце в моєму садку займають квіти – ромашки, віола, дзвіночки.

Є у мене чудові помічники – мама, чоловік, діти і внучата, я щаслива бабуся чотирьох онуків, без них я б не справилась.

Катерина Бойко, овочівник, м. Біла Церква Київської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине