No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаНавіщо розсаді пікірування?

Навіщо розсаді пікірування?

Пікірування – дуже важливий прийом, що допомагає виростити розсаду високої якості. Після появи 1-2 справжніх листочків рослини пікірують в окремі ємності (касети, склянки). У вирощеної таким чином розсади, при висадці у відкритий ґрунт, коренева система не травмується, вона швидко йде в ріст і не хворіє. Перед проведенням пікіровки розсаду добре поливають теплою водою, щоб полегшити […]

Пікірування – дуже важливий прийом, що допомагає виростити розсаду високої якості. Після появи 1-2 справжніх листочків рослини пікірують в окремі ємності (касети, склянки). У вирощеної таким чином розсади, при висадці у відкритий ґрунт, коренева система не травмується, вона швидко йде в ріст і не хворіє. Перед проведенням пікіровки розсаду добре поливають теплою водою, щоб полегшити процес вилучення рослин з ємності. Ємності заповнюють на три чверті вологою ґрунтосумішшю і кілочком для пікірування (олівцем) в ґрунті роблять заглиблення, куди опускають корінь і стебло сіянця, потім кілочком або пальцями ущільнюють ґрунт навколо сіянця. При пікіровці сіянці тримають за сім’ядольні листочки (але не за стеблинку, яку можна легко пошкодити) і стежать, щоб корінці не загиналися вгору (довгі корінці прищипують). Після пікіровки розсаду поливають і на пару днів притіняють від яскравого світла. Розсаду томатів, капусти, перцю та баклажанів можна заглиблювати в ґрунт майже до сім’ядольних листочків.

Важливу роль при вирощуванні розсади відіграють підживлення – вони зміцнюють імунну систему рослин. Досвідчені городники використовують «ROST-концентрат 5:5:5» (готують розчин: 20 мл на 10 л води), яким поливають розсаду раз на тиждень. Це добриво стимулює ріст рослин – спочатку кореневої системи, а потім і вегетативної маси, а також має фунгіцидні властивості.

Важливий прийом вирощування розсади перед висадкою у відкритий ґрунт – загартовування, яке проводять протягом 7-14 днів до висадки. Перші 2 дні ємності з розсадою виносять на вулицю в безвітряну погоду при температурі не нижче 15оС на 2-3 години. Наступні 2-3 дні – на 5-6 годин, а потім вже можна і на цілий день і навіть на ніч (за 3-4 дні до висадки у відкритий ґрунт).

Тетяна Ляшенко, овочівник-експериментатор, м. Первомайськ Миколаївської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине