No menu items!
Суббота, 20 апреля, 2024
ГлавнаяДачаОвочівник із Черкаської області вирощує томати, які схожі на огірки

Овочівник із Черкаської області вирощує томати, які схожі на огірки

Назва «помідор» походить від італійського «pomo d`oro» – «золоте яблуко». Батьківщина цієї дивовижної рослини – Південна Америка. В середині XVI століття помідор потрапив до Іспанії, Португалії, Італії, Франції. А до нас – лише в XVIII столітті. І зараз ми просто не уявляємо свого життя без цього овоча. В літній і осінній періоди ми із задоволенням […]

Назва «помідор» походить від італійського «pomo d`oro» – «золоте яблуко». Батьківщина цієї дивовижної рослини – Південна Америка. В середині XVI століття помідор потрапив до Іспанії, Португалії, Італії, Франції. А до нас – лише в XVIII столітті. І зараз ми просто не уявляємо свого життя без цього овоча. В літній і осінній періоди ми із задоволенням споживаємо різноманітні салати, а взимку і напровесні – ласуємо маринованими помідорчиками, кетчупами, пастами, соками.

     

П’ятірка надранніх томатів

На своїй ділянці я вирощую 500 найменувань рослин, серед яких 55 сортів томатів. Є ранні, середні, середньопізні та пізні сорти.

Особисто я не можу уявити город без томатів і особливо без ранніх сортів. А перевагу віддаю сортам, перевіреним часом і тим, які добре себе зарекомендували.

Лідером першої п’ятірки моєї колекції є всім відомий томат Таяна. Кущ невисокий (40-50 см), вирізняється ошатним морквяним листям і яскраво-червоними плодами, вагою від 100 до 150 г. Цей сорт поза конкуренцією за скоростиглістю – плодоношення починається через 80-85 днів після появи сходів. Однак, у нього є і свій недолік – тонка і м’яка шкірка, через що плоди не підлягають далекому транспортуванню.

Другим у списку йде низькорослий (50-60 см) сорт Ляна. Першими зрілими червоними, круглими плодами (100-130 г) він починає радувати через 85-90 днів після появи сходів. За смаковими якостями і транспортуванням вони значно перевершують томат Тайяна, тому для ринкового бізнесу є просто знахідкою.

Третій сорт – Катюша, який починає плодоносити на 85-90-й день. Він має низькорослий кущ (20-35 см) з червоними плодами, які, зазвичай, важать 70-80 г.

Всім добре відомий надранній (80-85 днів) сорт Ефемер. Його низькорослий (35-45 см) кущ рясно усипаний круглими, гладенькими, щільними плодами, масою 80-100 г. Урожай Ефемер віддає напрочуд дружно.

Завершує п’ятірку ранніх томатів – Балконне диво (65-70 днів). Його компактний, штамбовий кущ не вимагає пасинкування. Від усіх він – найнижчий, до 20 см, надранній і найврожайніший. Рослину прикрашають малинові сливки, вагою 30 г, яких просто не злічити.

Уже кілька років поспіль прикрасою колекції є ранньостиглий, стійкий до посухи, урожайний сорт Петруша Городник. Плоди у нього подовжено-циліндричні, з прекрасним товарним виглядом, масою 200 г.

Усі перелічені сорти формують компактні кущі, що важливо для тих, хто любить вирощувати низькорослі томати. Крім того, вони не примхливі, дають високий урожай і, що особливо важливо, встигають віддати його основну частину до появи фітофторозу. Всього 20-25 кущів таких томатів здатні забезпечити сім’ю з п’яти осіб надранньою продукцією.

     

За формою нагадують огірки

Є в моїй колекції і помідорчики майже однакові за формою, але різні за кольором. Це сорт Мідас (Польща) з жовтими, малонасінними плодами, подовженої форми, з носиком, вагою 60-80 г. Грушка – має жовті, грушоподібної форми, помідорчики (40-50 г).

Кібіц плодоносить червоними, твердими, транспортабельними сливками з «носиком». Для консервації – вони неперевершений скарб.

Санька – дуже врожайний сорт, з круглими червоними плодами, вагою до 150 г. Багато городників цей сорт давно полюбили.

Медок дає малонасінні, червоні (80-100 г) і надзвичайно солодкі помідори, які за формою схожі на огірки. З них можна приготувати смачні салати, можна консервувати, цьому сорту немає рівних.

Не можу обійти увагою і високорослі кистьові томати, такі як Серце Ашхабада, Лимонний Оксхард, Хурма, М’ясний сніданок. Дуже смачні в салатах, а ще, з них можна приготувати чудові соки.

Чіо-чіо–сан – рожево-малинові сливки, вагою до 80 г. З куща можна зібрати до 10 кг чудових помідорчиків, в одній кисті понад 30 штук.

Виноградні – сорт ґронового плодоношення, томати розміром з вишню, підходять для консервування, свіжі плоди дуже полюбляють їсти діти. Вони круглі, червоного кольору, в ґроні 8-12 штук, а на кущі 100-150 плодів. Дуже ошатно виглядають консервовані помідори.

До пари всім цим сортам і томат під назвою Здорове життя. Він вирізняється посухостійкістю і стійкістю проти фітофтори, що перевірено мною не тільки в минулому 2019, але й в попередніх сезонах, навіть надмірно дощових і надмірно спекотних – 2007, 2010, 2012, 2018 роках.

Крім того, його плоди містять багато лікопену, який сприятливо впливає на наш організм, ефективний при ішемічній хворобі серця, стенокардії, атеросклерозі, а також для профілактики онкозахворювань.

     

Які дають гігантські плоди

З кожним роком зростає число шанувальників високорослих і великоплідних томатів, в тому числі і рожевоплідних. У моїй колекції для них теж знайшлося місце.

Перш за все, хочеться відзначити всім відомий сорт Волове, або як його часто називають, Биче серце. Його серцеподібні, малиново-рожевого забарвлення (300-400 г) помідори дуже смачні в салатах.

Не пасуть задніх і сорти Рання Любов, Шапка Мономаха, Мікадо рожевий, Цар Колокол.

Вражає своєю красою, розміром і смаком сорт Диво-помідори. Його округлої форми плоди важать, в основному, 600-800 г, але деякі досягають і 1 кг. Дуже смачні з салом.

Не менш смачні й привабливі на вигляд такі томати, як Велика дівчинка. Плоди в середньому важать 300-500 г, сливоподібні, видовжені, малонасінні, червоного кольору.

Чорний принц прославився своїми солодкими, темно-коричневими помідорами, овальної форми, вагою до 150 г. Висота кущів до 70 см. Цей давній сорт не потребує реклами.

Сорт Яблунька Росії (високорослий) вирізняється рівними, гладенькими, ідеально круглими, мов калібровані кульки, діаметром 4 см і вагою 50 г, красивими плодами. Сорт стійкий проти фітофтори, а на кущі формується 100 плодів.

Справжня знахідка для тих, хто займається вирощуванням і реалізацією розсади, перевірений часом сорт Комсомолець. Навесні на фоні всієї наявної на ринку розсади його сіянці – справжній еталон, велетні на товстій невисокій ніжці, вигідно виділяються своїм гарним картопляним листям. Не підводить він і з урожаєм. Плодоносить довго і стабільно. Чим більше і частіше збираєш плоди, тим краще йде формування нових. Томати червоного кольору, вагою 120-150 г.

Не можу не сказати вагомих аргументів на адресу всім відомого Де-Барао. У моїй колекції є Де-Барао царський. Його добре облиствлений кущ досягає 2 м заввишки. Привабливі рожево-малинові плоди важать 200-250 г. Сорт має розтягнутий (до трьох місяців) період плодоношення, який припиняється лише з настанням заморозків.

Зазвичай, рослини разом з недозрілими плодами перед морозами вириваю і підвішую вниз верхівкою в просторій, але не надто теплій веранді. У такому положенні помідори дозрівають, що дає можливість отримати додатковий урожай протягом жовтня та листопада.

У колекції є також сорт, томати якого досить довго зберігаються. Це високорослий Жираф (жовто-помаранчеві плоди, вагою до 100 г).

До числа екзотичних сортів можу віднести Американський ребристий, Коровай.

У Американського ребристого м’ясисті і смачні, приплюснуто-ребристі плоди (вагою від 300 до 400 г) прикрашають потужні кущі до самих морозів.

У Коровая плоди формою нагадують весільний коровай, який випікають майстрині до весільного торжества закоханих.

Є і біколорні сорти. Плоди Мохнатото кейсу поєднують два кольори – синій і жовтий. Кущ заввишки 80 см.

Сорт Блеве Р-20 – чудо селекції, плоди наполовину сині з червоним, вагою 60-80 г.

Рідкісний сорт Роза кольору індиго плодоносить чорними, наче смола, томатами, вага яких коливається від 30 до 60 г. Помідори цього сорту лідирують за вмістом антоціанів. М’якоть у них соковита, з фруктовим смаком, майже без томатної кислинки. Останні три сорти вивів американський селекціонер Джім Майерс.

Якщо у вас виникли питання по сортименту чи агротехніці вирощування томатів, пишіть, телефонуйте, відповім усім.

У Новому році бажаю всім оптимізму, мудрості, успіхів, позитивних емоцій та щедрих урожаїв.

Іван Шульц, овочівник-експериментатор, с. Вільховець, Звенигородський район, Черкаська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине