No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк врятувати овочі від спеки

Як врятувати овочі від спеки

З кожним роком все більше відчувається глобальне потепління клімату, яке супроводжується неминучими засухами і дефіцитом поливної води. Щоб отримувати високі врожаї картоплі та овочевих культур, потрібно обов’язково враховувати агрокліматичні умови їх вирощування. Мене щиро дивує прагнення багатьох городників з центральних, східних і південних областей вирощувати рослини саме так, як це роблять в північних і північно-західних, […]

З кожним роком все більше відчувається глобальне потепління клімату, яке супроводжується неминучими засухами і дефіцитом поливної води. Щоб отримувати високі врожаї картоплі та овочевих культур, потрібно обов’язково враховувати агрокліматичні умови їх вирощування. Мене щиро дивує прагнення багатьох городників з центральних, східних і південних областей вирощувати рослини саме так, як це роблять в північних і північно-західних, де завжди вистачає вологи.

   

Технології з Європи

Технології вирощування овочів, які багато хто вважає для нас традиційними, прийшли до нас з Європи. Так, вони там дійсно успішно застосовуються. А у нас немає. Чому? Та тому що вони розраховані на більш прохолодний клімат. У нашій країні голландська технологія вирощування картоплі підходить тільки для зони Полісся, де є можливість уберегти бульби від затоплення зайвою вологою. Але як бути городникам, які культивують картоплю на нижньодніпровських і шабських пісках, в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Донецькій областях, де лютують посухи і все випалює палюче сонце? Особливо важко тим, у кого проблеми з поливом. Практично всі городники вирощують картоплю, старанно підгортаючи її ґрунтом, в результаті чого земля ще швидше пересихає і не утримує вологу нечастих опадів. Від аномальної спеки і засухи страждає не тільки картопля.

На більшості сортів помідорів вже з липня припиняють зав’язуватися плоди, хоча багато рослин при цьому продовжують цвісти. Через спеку стерилізується пилок, а рильця маточки висихають відразу після розпускання квітки.

   

Стійкі томати

У серпні та вересні на городі ще тепло, а помідорів вже немає! Огірки «згорають» ще раніше. Як же бути в такій ситуації? Перш за все, не будемо забувати, що в літні дні на землю падає стільки сонячного світла, що фотосинтез в рослинах не тільки сповільнюється, але часто і зовсім блокується.

Багато рослин не просто страждають від світлового та температурного стресу, а борються за життя. І такі випробування часто тривають цілий день, з 10-ї до 17-ї години. Одні культури переживають цей проміжок часу в непотрібному «ступорі», інші обгорають, а треті, на подив, виживають і навіть дають плоди. Ось і перша підказка: треба придивлятися і записувати, які сорти витримали стрес, а які виявилися нестійкими до спеки. Виходячи з цього, наступного сезону сіяти і вирощувати тільки жаростійкі сорти.

Наприклад, на моїй ділянці серед томатів добре себе проявили в цьому сенсі Де-Барао і черрі. Схоже, чим ближче сорт до своїх диких предків, тим вища його стійкість. Один мій знайомий фермер-експериментатор з Луганщини за роки практики відібрав для себе кілька стійких до літньої спеки сортів томату – Корольок і Красунчик. Вони переживають не тільки спеку, а й інші екстремальні ситуації. Навіть коли підступають перші заморозки, на кущах повно плодів.

Добрі відгуки про сорт Санька, він завжди рясно плодоносить. Великоплідних, високорослих сортів серед стійких до несприятливих погодних умов я поки не зустрічав. Мабуть, такі «аристократи» вимагають особливих умов. Дуже ефективно висаджувати розсаду помідорів і огірків у широкі траншейки.

    

Огірки на деревах

У другій половині літа доцільно вирощувати огірки в другу зміну, висіваючи їх під деревами. Особливо продуктивний такий агрозахід для сорту Фенікс-640 і його модифікації Фенікс плюс. Вони будуть поставляти зеленці аж до осінніх заморозків. Незручно тільки те, що урожай доводиться збирати за допомогою драбини або повітряного секатора. Необов’язково пускати огірки на дерева, можна встановити для них шпалеру. Її потрібно розмістити так, щоб в спеку на рослини падала розсіяна тінь від крон дерев. Як варіант, для затінення підійде і сонцезахисна сітка. Вона гарна ще й тим, що при нагоді може вберегти рослини від граду.

Є ще один спосіб захисту рослин від несприятливих погодних умов, напевно, найпопулярніший і доступний. Це спеціально розроблені для цієї мети препарати. Один з найефективніших – біопрепарат альбіт. Цей препарат привабливий не тільки як дієвий захисник від сонячного стресу, але і як потужний стимулятор росту і розвитку рослин.

Подібними властивостями, але в меншій мірі, володіють також вітчизняні препарати марс і вимпел. Препарат імуноцитофіт теж добре знімає всілякі стреси і підвищує врожайність рослин, такий же результат дає вітчизняний препарат біоглобін. Треба тільки не забувати, що стимуляція рослин завжди повинна підтримуватися поживними речовинами, тоді ефект стійкості до несприятливих погодних умов буде закріплений. Для цього підійде, наприклад, підживлювально-захисний біопрепарат «Здоровий врожай».

Як бачите, ситуація зі спекою не безнадійна. З нею цілком можна впоратися, головне – озброїтися необхідними знаннями, а також запастися спеціальними пристосуваннями і препаратами-помічниками. Це допоможе пережити літню посуху і впевнено подолати всі труднощі на шляху до високого врожаю.

І.І. Бураков, вчений агроном, м. Нова Каховка Херсонської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине