No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаОвочівниця з Херсонщини поділилася секретами вирощування батату

Овочівниця з Херсонщини поділилася секретами вирощування батату

Ви думаєте, що батат – заморський овоч, який не можна виростити у нас? Аж ніяк! Я вже сім років вирощую «солодку картоплю», врожайність якої навіть у посушливі роки у 3-4 рази перевищує врожайність нашої бульби. Поділюся з вами секретами її культивування, які перевірила на власному досвіді.       Колорадський не пошкоджує Найголовніша перевага батату […]

Ви думаєте, що батат – заморський овоч, який не можна виростити у нас? Аж ніяк! Я вже сім років вирощую «солодку картоплю», врожайність якої навіть у посушливі роки у 3-4 рази перевищує врожайність нашої бульби. Поділюся з вами секретами її культивування, які перевірила на власному досвіді.

     

Колорадський не пошкоджує

Найголовніша перевага батату – це те, що до нього зовсім байдужий колорадський жук, не ушкоджує його і картопляна міль, а рослини не уражуються фітофторозом, а це значить, що немає потреби обробляти «хімією». І, як результат, велика економія коштів та екологічно чиста продукція.

Батат – це багаторічна бульбоносна рослина родини берізкових (у народі ці квіти називають крученими паничами), має лійкоподібні квіточки. Його вирощують як однорічник. Стебла батату стеляться по землі, завдовжки вони сягають 2-3 м, легко вкорінюються у міжвузлях. Форма листя у різних сортів – різна, буває у вигляді серця, списа, лопати, за кольором – зелене, фіолетове, червоне, різнобарвне. Лише деякі сорти батату цвітуть і дають насіння, тому розмножують його вегетативним способом – ростками.

Попри те, що рослина ця теплолюбна, та під час селекійних робіт і сортовипробувань були відібрані сорти, стійкіші до суворих умов помірних кліматичних зон, її можна успішно вирощувати на території всієї нашої України.

    

Калорій більше, ніж в картоплі

Як я почала його вирощувати? Одного разу мені пощастило дістати кілька паростків батату. Успішно виростила, але навіть не спробувала його на смак. Залишила бульби, щоб розмножити їх. Зберігала у вологому прохолодному підвалі, й бульби всі погнили, Але я не розчарувалась, не зупинилась, а навпаки, захотілося ще більше дізнатись про цю культуру. Переглянула чимало періодичних видань і вивчила цю рослину від «а» до «я». Тепер бульб батату мені вистачає і на їжу, і на корм.

Якщо не лінуватися, можна приготувати з батату манти (східна страва, яка нагадує пельмені), вареники, котлети, ватрушки, сирники. Батат варять, смажать, запікають, сушать. Існують сорти солодкі, напівсолодкі та зовсім не солодкі.

Батат калорійніший від картоплі в 1,5 рази. Урожайність теж значно вища. З гектара можна зібрати більш як 50 т бульби і 300-400 ц соковитої маси зі стебел, і листя, які містять легкозасвоюваний протеїн і є чудовим кормом – як свіжі, так і сушені. Його охоче поїдають корови, свині, кози, кролі, нутрії, птиця.

Якщо батат додавати до основного корму для корів, кіз, то збільшуються надої, а для свиней це – найкращий делікатес.

     

Простий спосіб пророщування

На пророщування батат закладають у січні-лютому. На відміну від картоплі, бульби багату не мають вічок і паростки розвиваються зі схованих бруньок, яких багато на поверхні бульб. Є багато способів закладання і вирошування батату Я розповім про свій.

Беру пластикові пляшки, до половини їх зрізую. В нижній частині роблю отвори для стікання зайвої води. Пляшки використовую різної місткості (1 л, 1,5 л, 2 л) залежно від розміру бульби. Заповнюю до половини ґрунтосумішшю – частина пухкого ґрунту, в рівних частинах пісок і перепрілий перегній. Зверху засипаю шаром (3-5 см) зернистого піску. Ставлю їх на піддон, тримаю на підвіконні. Перед закладенням на пророщування бульби дезінфікую у слабкому розчині мідного купоросу або марганцівки.

Беру цілу (не порізану) бульбу, на якій з’явилися червоні кільчики, тонким кінцем, на якому їх нема, вдавлюю їх до половини в ґрунт, тоді більш як половина бульби знаходиться на поверхні. Помірно зволожую ґрунт. Пророщую при температурі 18-27оС. Поливаю тоді, коли верхній шар сухий. Через місяць з’являються перші паростки. Коли вони матимуть 4-6 міжвузликів, зрізаю або зламую їх і висаджую в зрізані пляшки, заповнені ґрунтосумішшю або в теплий парничок. Росте рослина до весни як ампельна кімнатна квітка, виглядає дуже гарно.

    

Коли збирати врожай

На грядку у відкритий ґрунт висаджую наприкінці квітня – в середині червня. Позаяк у мене мало землі, то я більшу частину саджанців висаджую до 12 липня після збору ранньої картоплі. І батат встигає віддати весь урожай.

Строки дозрівання будуть різні в різних областях: початок вересня – кінець жовтня. Саджати у відкритий ґрунт можна як пікіруванням розсади, так і не вкоріненими черешками. Садивний матеріал повинен бути з 4-5 міжвузлями. Відстань між кущами в ряду – 30-50 см, між рядами – 1 м.

Батат гарно росте на сонці, не переносить навіть напівтіні. Найкращі для нього – піщані, супіщані, мулисті, легкі суглинкові ґрунти. Хоча батат й не боїться посухи, все ж його треба поливати, особливо в період укорінення черешків, а в другій половині вегетації вода йому вже не потрібна. Доки стебла батату не розповзлись по землі, його можна злегка підгорнути, а потім стебла застелять всю землю і не дадуть змоги пробиватися бур’янам.

Батат викопують у суху сонячну погоду, гарно просушують. Відсортований зберігають у сухому провітрюваному приміщенні за температури +8-12оС до 6 і більше місяців.

Під час збору врожаю можна зрізати кінці стебел з найврожайніших рослин і вкорінити в горщечках, поставити на світле підвіконня – вони гарно виглядають, як кімнатні квіти. Навесні з них можна нарізати черешків і висадити в ґрунт.

Лідія Бондаренко, м. Гола Пристань Херсонської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине