No menu items!
Вторник, 19 марта, 2024
ГлавнаяДачаКіві - рекордсмен з вітаміну С

Ківі — рекордсмен з вітаміну С

Ківі або «китайський аґрус» — це ліана, яка отримала свою назву через те, що її плоди зовні схожі на птаха, що живе в Австралії і Новій Зеландії. Дорослі рослини ківі плодоносять 30-40 років, плоди можуть бути вагою 70-100 г. Вони надзвичайно багаті на вітамін С. У порівнянні з яблуками його кількість більше в 40 разів, […]

Ківі або «китайський аґрус» — це ліана, яка отримала свою назву через те, що її плоди зовні схожі на птаха, що живе в Австралії і Новій Зеландії. Дорослі рослини ківі плодоносять 30-40 років, плоди можуть бути вагою 70-100 г. Вони надзвичайно багаті на вітамін С. У порівнянні з яблуками його кількість більше в 40 разів, а в порівнянні з лимонами — в десять разів.

Родом рослина з Китаю і набула поширення у багатьох країнах світу. Вирощувати ківі можна у відкритому ґрунті в саду на добре освітлених місцях, а також в квартирі чи будинку.

Ківі — потужна ліана, тому вимагає опори або шпалери. Дуже важливо в спекотну пору року підтримувати підвищену вологість повітря, обприскуючи рослину теплою водою. Полив в період активної вегетації повинен бути рясним, однак при культивуванні ківі в домашніх умовах в вазоні надлишок води з піддону треба виливати. Температура для вирощування повинна бути 20-25°С.

У зимовий період ліана потребує спокою, для цього з грудня по лютий переносимо її в прохолодне приміщення і скорочуємо полив. Навесні після пробудження починаємо підгодовувати рослину кожні два тижні мінеральними і органічними добривами. Пересаджувати ківі в молодому віці треба не рідше 1 разу на рік, а дорослі рослини -1раз в 2-3 роки. При пересадці на дно вазона насипаємо дренаж шаром 2 см, готуємо землю середньої щільності з садового ґрунту, досипаємо пісок і торф.

Поливаємо землю світло-рожевим розчином марганцівки. Для того щоб ліана краще кущилася, навесні її трохи обрізають.

Ківі — рослина двостатева, тому вирощувати треба і чоловічу, і жіночу ліану. Запилювати жіночі квітки можна вручну, переносячи пензликом пилок з чоловічої квітки. Щоб плоди були більшими, частину зав’язей на жіночих рослинах треба видаляти. Визрівають плоди восени, у вересні-жовтні.

Зазвичай, ківі розмножують живцюванням, насінням або кореневими відростками. Для розмноження придатні напівздерев’янілі або повністю здерев’янілі живці з 2-3 бруньками. Ківі майже не пошкоджуються комахами. Однак коти можуть розгорнути ґрунт і пошкодити коріння молодих рослин або поласувати листочками.

Віталій Маркуш, садівник, м. Київ.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине