No menu items!
Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяЗдоровьеЗатемнення: скільки їх і коли вони бувають

Затемнення: скільки їх і коли вони бувають

Затемнення - ефектне астрономічне явище. Існує навіть окрема галузь туризму для охочих побачити цю небесну виставу.

Найближче очікують 26 травня — повне місячне затемнення, яке побачать у Східній Азії, Австралії, Тихому океані, Північній і Південній Америці.

Але це лише один з видів цього явища.

«Є два типи затемнень: сонячне і місячне», — пише у своїй книзі «Ілюстрована астрономія» Хуан Карлос Беамін, астрофізик з Центру наукових комунікацій Автономного університету Чилі.

І додає: «Технічно існує третій тип, який містить дві зірки».

Отже, ось види затемнень та їхні варіанти.

СОНЯЧНІ ЗАТЕМНЕННЯ

Іноді, коли Місяць обертається навколо Землі, він рухається між Сонцем і нашою планетою, блокуючи світло від зірки та утворюючи сонячне затемнення.

Іншими словами, це відбувається, коли Місяць відкидає свою тінь на поверхню Землі.

Є три типи сонячних затемнень, й вони відрізняються одне від одного тим, як та наскільки Місяць закриває Сонце.

Повне затемнення

Повне сонячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля та Місяць вишиковуються в одну лінію, а останній повністю блокує сонячне світло.

На кілька секунд (а іноді й хвилин) небо стає настільки темним, що здається, що настала ніч.

За словами вчених НАСА, «повні сонячні затемнення можливі на Землі лише внаслідок астрономічного збігу. Сонце приблизно у 400 разів далі від Землі, ніж Місяць, а його діаметр майже у 400 разів перевищує діаметр Місяця».

Тому їхні видимі з Землі диски приблизно однакові за розміром, а під час затемнення Місяць майже ідеально закриває Сонце. Якби він був хоч трохи меншим, ми ніколи не побачили б повного затемнення.

Фото: NASA

Закриваючи Сонце, Місяць відкидає тінь у формі конуса, вершина якого може потрапити на поверхню Землі. У цьому випадку конус тіні опише на поверхні нашої планети певну криву, яку називають смугою повної фази. У місцях, які потрапили у цю смугу, люди побачать повне затемнення.

Що ж до тривалості, то воно залежатиме від «положення Землі відносно Сонця, Місяця відносно Землі та від того, яка частина Землі затемнюється», — пише Беамін.

«Теоретично найдовше сонячне затемнення може тривати 7 хвилин 32 секунди», — додає чилійський астрофізик.

Що ж до частоти, то повні сонячні затемнення не такі рідкісні, як ви думаєте: вони відбуваються приблизно кожні 18 місяців.

Що дійсно рідкість, так це можливість побачити затемнення в одній і тій самій точці Землі, — таке відбувається раз на 375 років.

Цього року повне сонячне затемнення буде 4 грудня, але щоб його побачити, доведеться поїхати в Антарктиду.

Кільцеподібне затемнення

Фото: GETTY IMAGES

Відбувається, коли Місяць перебуває на більшому видаленні від Землі, візуально виглядає меншим від Сонця в діаметрі та не повністю закриває зірку.

У максимальній фазі затемнення Місяць закриває Сонце, але навколо Місяця видно яскраве кільце незакритої частини сонячного диска.

10 червня 2021 року таке затемнення можна побачити у далеких північних широтах: максимальну фазу — в деяких частинах Канади, Гренландії та Росії і часткову — на більшій частині Європи, Центральної Азії та Китаю.

За даними НАСА, кільцеподібні затемнення зазвичай — найдовші, оскільки можуть тривати понад десять хвилин, але в середньому тривають не більше п’яти-шести.

Гібридне затемнення

Фото: GETTY IMAGES

Беамін пояснює, що гібридне відбувається, «коли Місяць перебуває саме на такій відстані, коли міг би повністю закрити Сонце, але рухаючись, віддаляється від Землі й перестає закривати Сонце, утворюючи кільцеподібне затемнення».

Під час такого затемнення його характер змінюється з повного на кільцеподібне і навпаки.

За даними Канарського інституту астрофізики, це доволі рідкісний тип сонячного затемнення, на його частку припадає близько 4% всіх сонячних затемнень.

Востаннє гібридне сонячне затемнення на Землі спостерігали у 2013 році, а найближче очікують 20 квітня 2023-го. Його, за даними НАСА, побачать мешканці Індонезії, Австралії та Папуа Нової Гвінеї.

МІСЯЧНІ ЗАТЕМНЕННЯ

Фото: AFP

Місячне затемнення відбувається, коли Місяць під час руху потрапляє в область тіні Землі.

Іншими словами, під час місячного затемнення ми бачимо тінь Землі, що падає на її супутник.

Источник: bbc.com/ukrainian

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине