У садах починає достигати кизил, його рубіново-червоні і янтарно-жовті ягоди звисають з гілок чудовим намистом. Вже на ринках міста красуються блискучі гірки стиглих ягід. Хочеться відзначити, що за свою сорокарічну садівничу практику ми жодного разу не стикалися з хворобами або шкідниками на деревах кизилу. Так що хто б його не вирощував, плоди кизилу — екологічно чистий продукт, без хімічних обробок. А ще вони дуже корисні для людини.
Плоди кизилу благотворно діють на організм, очищаючи його від шкідливих речовин, тонізуючи і відновлюючи. Ягоди містять глюкозу, фруктозу, рідкісні органічні кислоти (нікотинову, галову кислоту, гліоксалеву, бурштинову, яблучну і лимонну), ефірну олію, вітаміни С і Р, пектини, катехіни, антоціани, флавоноли, дубильні речовини, мінерали — залізо, калій, кальцій, сірку, фосфор.
За даними доктора біологічних наук, професора Світлани Валентинівни Клименко, в листі кизилу міститься 8 вільних фенолкарбонових кислот: галова, кавова, сірінгова, оксибензойна, п-кумарова, ферулова, о-кумарова, корична. Дослідження антиоксидантної активності листя різних плодових культур показало, що у листі кизилу найвища кількість біологічно активних речовин — 97% (у листі вишні та черешні — 80%, хурми — 73%, зизифуса — 57%, аличі — 48%). Велика кількість органічних кислот створює оптимальні умови для дії природного інсуліну, стимулює вуглеводний обмін.
Тому відвар плодів і листя рекомендується застосовувати для лікування цукрового діабету, порушення обміну речовин і як загальнозміцнювальний засіб при недокрів’ї, рахіті, туберкульозі, ангіні, скарлатині, кору. Настій пагонів з листочками застосовують як сечогінний і жовчогінний засіб при захворюваннях печінки і жовчного міхура. Варення — гарний жарознижувальний і болезаспокійливий засіб при шлункових коліках. Настоянка з квіток і сік плодів — як протилихоманковий. Зовнішньо відвар плодів у вигляді примочок травники рекомендують при мігрені і для полоскання волосся.
Кизил — цінна декоративна рослина. У нього гарне і щільне листя, оригінальне надраннє цвітіння, гарні плоди, висока пило- та газоустійкість, посухостійкість, зимостійкість, невибагливість до ґрунтових умов. Він добре переносить формуючу обрізку і може використовуватися в озелененні вулиць і парків. У цьому можна переконатися, милуючись знаменитими алеями і боскетами з кизилу у Версальському парку поблизу Парижа або зеленою архітектурою курорту Трускавець.
Кизил по праву можна віднести до екологічно чистих і найменш вибагливим рослинам. При нормальній агротехніці він практично не пошкоджується хворобами і шкідниками і не вимагає хімічного захисту. Він не пред’являє особливих вимог до ґрунтів, може рости і щорічно плодоносити навіть у півтіні саду.
Живе дерево 150-200 років (на території Києво-Печерської Лаври зростає десяток кизилових дерев, яким далеко за 100 років, в горах Криму зустрічаються і більш старі екземпляри).
На постійне місце саджанці кизилу висаджують оптимально восени, в крайньому випадку — ранньою весною. Садивні ями заправляють родючою землею, змішаною з перегноєм-сипцем, попелом і мінеральними добривами, бажано внесення в яму вапна. Посаджені рослини поливають не менше 30 л води на яму.
Кизилове дерево — симбіотик, для нормального росту йому потрібен розвиток специфічної мікрофлори, яка акумулюється на коренях. Тому після посадки обов’язкове мульчування пристовбурного кола кизилу для збереження вологи у верхньому горизонті ґрунту і швидкого зростання корисних бактерій.
Як правило, кизил формують деревцем на штамбі 50-70 см у формі чаші. Надалі обрізка зводиться до видалення слабких, пошкоджених пагонів ти тих, що загущають крону.
Обрізку проводять в лютому, до початку сокоруху.
З сіянців кизилу можна сформувати відмінну зелену огорожу. Його міцні гілки і шорстке, як наждачний папір, листя робить огорожу неприступною. Для огорожі кизил формують у вигляді куща, в подальшому підтримуючи потрібні розміри і форму.
Плоди кизилу їдять у свіжому вигляді (особливо смачні солодкі сорти Янтарний, Кораловий Марка, Екзотичний). З кизилу готують смачне варення, ароматні джеми, желе і компоти, напої, вина і лікери, соуси і приправи до м’ясних і рибних страв.
Тетяна Ляшенко, садівник, м. Первомайськ Миколаївської області.
Поврежденные купюры не нужно выбрасывать. Их можно обменять в банке при соблюдении определенных условий.
В 2025 году люди с инвалидностью II группы получают расширенный список социальных, медицинских и образовательных…
Пенсионный эксперт Виктор Богданов объясняет, как и когда выгодно "докупить" стаж для назначения пенсии и…
Министерство образования предоставило рекомендации по датам проведения каникул. Что известно.
Трудовая книжка остается основным доказательством страхового стажа, от которого зависит право на пенсию. Верховная Рада…
Большинство из нас уже всерьез изучают экономию на продуктах питания. Финансов на все не хватает,…