Сьогодні продовжуємо знайомство з сортами винограду, які не вимагають особливого догляду.
Виноград Гриф – сорт американської селекції (Восторг х Королева виноградників).
Належить до столово-технічних сортів. Він має 1-2 кісточки в ягоді, але є плоди зовсім без насіння.
Виноград Гриф – універсальний сорт раннього терміну дозрівання (110-115 днів). Форма ґрона конічна. Розмір ягід 16 мм в діаметрі, а вага — 6-8 г. У мене ростуть два кущі сорту Гриф. Одному з них більше 15 років, але ґрона його не зовсім щільні, вагою 200-300 г. Цей кущ росте біля будинку з західної сторони, де глинистий ґрунт і сонце з’являється лише після обіду, а другий кущ посаджений на відкритому місці, де ґрунт майже чорнозем, плодоносить вже п’ятий рік і ґрона на ньому бувають вагою до 500 г. Сонце обігріває цей кущ майже цілий день з усіх боків. А ще, він потребує своєчасного поливу, що істотно впливає на врожай.
Гриф — непримхливий сорт, і якщо дотримуватись усіх правил садіння і догляду, то можна розраховувати на багатий урожай. При цьому обов’язковою умовою є вибір місця садіння, щоб сонячні промені обігрівали кущ не менше 80% світлового дня. Сорт дуже полюбляє вологу.
Гриф стійкий проти хвороб і шкідників і практично не потребує захисту хімічними препаратами. Ягоди не тріскають навіть при сильних опадах. Він витримує морози до -30-32оС. Так, взимку 2010-2011 років, коли стовпчик термометра падав до позначки -35оС протягом кількох днів, лоза не була пошкоджена, хіба що врожай був нижчим на 20%.
Чубуки вкорінюються добре. М’якоть ягід соковита, з оригінальним присмаком.
Із ягід даного сорту виготовляють смачні вина, компоти, соки. При кислотності 5,3 г/л набирає цукру 19-25%.
Але найбільше ми любимо цей сорт за те, що його можна зберігати до Нового року і Різдва.
Буффало — універсальний столовий сорт американської селекції, який був виведений на Нью-йоркській державній експериментальній станції Корнельського університету в 1938 році, шляхом схрещування сортів Герберт і Уоткінс. Візитівкою даного сорту є лоза – насиченого коричневого кольору.
Буффало належить до ранньосереднього терміну дозрівання (115-125 днів). Кущ сильнорослий, дуже врожайний. Варто зауважити, що в перші 3 роки кущ слабко розвивається, тому його не варто перевантажувати.
При арочних формуваннях може давати до 100 кг ягід з куща.
Грона від середнього до великого, вагою 200-500 г, рихлі, конічні. Ягода кругла, масою 3-5 г, синьо-чорного кольору, не тріскається після тривалих дощів. Смак оригінальний суничний з нотками лісової груші.
При кислотності 5,5-9 гл ягоди набирають цукру до 21%, а то і значно більше, що робить їх на смак дуже солодкими і висіти на кущі вони можуть до самісіньких морозів.
Буффало вирізняється високою морозостійкістю, витримуючи морози до -30оС. Практично не уражується оїдіумом, сірою гниллю, борошнистою росою, мілдью.
Дуже добре схрещується з другими сортами, особливо європейськими – отримане потомство володіє кращими рисами батьківських пар.
Плодоносні лози обрізають на 8-10 вічок. Квітки двостатеві, добре опилюються. Лози визрівають на 90% приросту. Буффало належить до неукривних сортів.
Ягоди вживають у свіжому вигляді, а також для приготування соку і вина, які мають оригінальний смак і приємний колір.
Богдан Іванічок, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Івано-Франківськ.
Часть пенсионеров могут получить специальные надбавки к пенсионным выплатам от государства. Что предусматривает пенсионное законодательство.
Решили заламинировать документ «на всякий случай»? Возможно, зря это может стать причиной многих проблем. Рассказываем…
Неправильно выбранная соль способна испортить всю зимнюю заготовку. Узнайте, какую соль не следует использовать.
Минимальный страховой стаж, позволяющий украинцам выйти на пенсию, составляет 15 лет. А что делать тем,…
7 июля в Ивано-Франковской области ожидается дождь, на остальных территориях без осадков.
Будут ли геомагнитные волнения в этот день?