No menu items!
Пятница, 26 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧому у смородини дрібнішають ягоди

Чому у смородини дрібнішають ягоди

Часто садівники нарікають на те, що ягоди смородини з кожним роком дрібнішають. Великоплідність — це більш-менш стабільна ознака, яка зберігається, якщо за рослинами правильно доглядати. Хороша агротехніка, навіть якщо смородину вирощувати не в найсприятливіших для цієї культури кліматичних і ґрунтових умовах, зазвичай дає результати — рослини здорові, здатні плодоносити і приносити високі врожаї. Помилки в […]

Часто садівники нарікають на те, що ягоди смородини з кожним роком дрібнішають. Великоплідність — це більш-менш стабільна ознака, яка зберігається, якщо за рослинами правильно доглядати. Хороша агротехніка, навіть якщо смородину вирощувати не в найсприятливіших для цієї культури кліматичних і ґрунтових умовах, зазвичай дає результати — рослини здорові, здатні плодоносити і приносити високі врожаї. Помилки в агротехніці, навпаки, погіршують загальний стан рослин.

Окремі садівники практикують весняне глибоке обкопування кущів, радикальну прополку гострою сапкою, забуваючи про те, що коріння смородини знаходяться в поверхневому шарі ґрунту і від такої «обробки» сильно пошкоджуються. В кінцевому підсумку пошкодження коренів призводить до ослаблення імунітету у рослин смородини, ягоди дрібнішають і дозрівають нерівномірно навіть у сортів, що мають досить високу стійкість.

Через нестачу сонячного світла і тепла ягоди стрімко дрібніють в загущених посадках, особливо ті, що зав’язуються в середині крони. Невчасна або неправильно проведена обрізка також провокує здрібніння — старі, пошкоджені, хворі і ослаблені гілки перевантажує навіть незначний урожай, вони не справляються з його харчуванням, і ягоди «втрачають у вазі». Якщо кущ не обрізають і не формують або обрізають недостатньо, він швидко старіє. Такі гілки в першу чергу уражаються шкідниками і збудниками хвороб.

У сучасних великоплідних сортів смородини плодоносні гілки за рахунок інтенсивної роботи «на врожай» зношуються набагато швидше, що призводить до зменшення продуктивності рослини і здрібніння ягід. Тому на кущах сортів, рекомендованих для вирощування за інтенсивною технологією, при обрізці не бажано залишати гілки, вік яких перевищує 3 роки, а у деяких сортів обрізають навіть дворічні.

Наталія і Олексій Горогоцькі, м. Чернігів

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине