Вирощуванням винограду займаюсь вже майже 40 років, а по-справжньому захопився виноградною лозою, коли випадково зустрівся з відомим на Прикарпатті виноградарем Богданом Дорошенком. Це був час становлення і розвитку клубу «Виноградарі Прикарпаття».
На сьогоднішній день в моїй колекції майже 80 сортів та гібридних форм винограду, в тому числі технічних. Колекція щороку поповнюється новинками, які пройшовши випробування на моєму винограднику, а також на ділянках моїх колег по клубу, вже потім остаточно поселяються на прикарпатській землі. Сьогодні мова буде йти про виноград, який має високу морозостійкість і стійкість проти шкідників і хвороб.
Останні 6 років присвятив вирощуванню сортів винограду саме з такими характеристиками, щоб можна було насолоджуватися виготовленням вина з відтінками мускату, фруктів, меду, пелюсток троянди, і не перенапружуватися.
Тепер детально зупинимося на тих сортах і гібридах, які радують гарним урожаєм. Відносно шкали стійкості до морозу їх можна розділити на наступні групи:
1 група — особливо стійкі, які витримують зниження температури до -32-35оС, при цьому зберігається майже 100% живих бруньок. Це в першу чергу стосується амурських сортів: Женя, Аметистовий, Тріумф, Прорив, Новий руський, Амурський, а також Маркет, Катавба, Чорний донський, Лідія, Гриф, Фронтіньяк, Шабреу, Альфа, Чорний принц і, звичайно, Бурлінгтон, вина з якого неодноразово займали призові місця на дегустаційних з’їздах клубу. Усі перечисленні сорти майже імунні (0 балів за 5-ти бальною шкалою Гуфельда), вони не потребують хімічного захисту. Якщо говорити про смакові якості ягід цієї групи, то це і мускат, і яскраво виражений фруктовий аромат, і суничний смак.
3 група – відносно стійкі сорти. Вони частково уражуються хворобами і шкідниками і потребують дві профілактичні обробки. До їх числа належать Подарунок Магарача, Юпітер, Венус, Красень, Мускат Голодриги. Ці сорти витримують зниження температури до -25-27оС, що дозволяє зберегти 50-60% бруньок. За стійкістю до хвороб мають 2 бали і характеризуються високими смаковими якостями. Вина з цих сортів винограду мають неповторний шарм і смак.
Сорти 1-ї і 2-ї групи можна вирощувати в неукривній формі на альтанці завдяки високій стійкості проти хворіб і морозів. А ще, з цих сортів виходить високоякісне вино і дуже смачний сік.
Набір сортів універсального і технічного призначення дає можливість експериментувати, виготовляючи ординарні, а також купажовані вина, що можуть радувати винороба, а також задовольняти смаки гурманів. Хотілось, щоб результатом експериментів стало не одне, а кілька видів вин білого, рожевого, червоного кольорів, а також приготування бальзамів. До речі, свій лікувальний бальзам ІБМ (перші літери мого прізвища, ім’я та по батькові) готую з 25 компонентів, над його рецептурою працював цілих 10 років і тепер повністю задоволений своїм витвором.
Більш детальну характеристику вище згаданих сортів, шукайте в наступних номера улюбленої газети.
Богдан Іванічок, виноградар-винороб, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Івано-Франківськ.
В Верховную Раду внесли важный законопроект, который может отменить плату за коммунальные услуги части украинцев.
В Украине приняли важные изменения в порядке начисления пенсий лицам, находящимся за границей. Пенсионный эксперт…
Известный благотворительный фонд приглашает украинцев зарегистрироваться на получение новой денежной помощи. Как это сделать.
Украинцев предупредили об опасности на торговых прилавках. Какие фрукты сейчас не стоит покупать, чтобы не…
Часть украинцев может получить гуманитарную помощь в виде продуктовых наборов. Куда обращаться.
Как украинские пенсионеры могут увеличить собственные пенсионные выплаты. Что предусмотрено законодательством.