Вирощуванням винограду займаюсь вже майже 40 років, а по-справжньому захопився виноградною лозою, коли випадково зустрівся з відомим на Прикарпатті виноградарем Богданом Дорошенком. Це був час становлення і розвитку клубу «Виноградарі Прикарпаття».
На сьогоднішній день в моїй колекції майже 80 сортів та гібридних форм винограду, в тому числі технічних. Колекція щороку поповнюється новинками, які пройшовши випробування на моєму винограднику, а також на ділянках моїх колег по клубу, вже потім остаточно поселяються на прикарпатській землі. Сьогодні мова буде йти про виноград, який має високу морозостійкість і стійкість проти шкідників і хвороб.
Останні 6 років присвятив вирощуванню сортів винограду саме з такими характеристиками, щоб можна було насолоджуватися виготовленням вина з відтінками мускату, фруктів, меду, пелюсток троянди, і не перенапружуватися.
Тепер детально зупинимося на тих сортах і гібридах, які радують гарним урожаєм. Відносно шкали стійкості до морозу їх можна розділити на наступні групи:
1 група — особливо стійкі, які витримують зниження температури до -32-35оС, при цьому зберігається майже 100% живих бруньок. Це в першу чергу стосується амурських сортів: Женя, Аметистовий, Тріумф, Прорив, Новий руський, Амурський, а також Маркет, Катавба, Чорний донський, Лідія, Гриф, Фронтіньяк, Шабреу, Альфа, Чорний принц і, звичайно, Бурлінгтон, вина з якого неодноразово займали призові місця на дегустаційних з’їздах клубу. Усі перечисленні сорти майже імунні (0 балів за 5-ти бальною шкалою Гуфельда), вони не потребують хімічного захисту. Якщо говорити про смакові якості ягід цієї групи, то це і мускат, і яскраво виражений фруктовий аромат, і суничний смак.
3 група – відносно стійкі сорти. Вони частково уражуються хворобами і шкідниками і потребують дві профілактичні обробки. До їх числа належать Подарунок Магарача, Юпітер, Венус, Красень, Мускат Голодриги. Ці сорти витримують зниження температури до -25-27оС, що дозволяє зберегти 50-60% бруньок. За стійкістю до хвороб мають 2 бали і характеризуються високими смаковими якостями. Вина з цих сортів винограду мають неповторний шарм і смак.
Сорти 1-ї і 2-ї групи можна вирощувати в неукривній формі на альтанці завдяки високій стійкості проти хворіб і морозів. А ще, з цих сортів виходить високоякісне вино і дуже смачний сік.
Набір сортів універсального і технічного призначення дає можливість експериментувати, виготовляючи ординарні, а також купажовані вина, що можуть радувати винороба, а також задовольняти смаки гурманів. Хотілось, щоб результатом експериментів стало не одне, а кілька видів вин білого, рожевого, червоного кольорів, а також приготування бальзамів. До речі, свій лікувальний бальзам ІБМ (перші літери мого прізвища, ім’я та по батькові) готую з 25 компонентів, над його рецептурою працював цілих 10 років і тепер повністю задоволений своїм витвором.
Більш детальну характеристику вище згаданих сортів, шукайте в наступних номера улюбленої газети.
Богдан Іванічок, виноградар-винороб, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», м. Івано-Франківськ.
Пижама – домашняя одежда для сна и отдыха, которая характеризуется комфортом ношения и мягкостью ткани.…
После перехода на новоюлианский календарь дата Дня святого Николая изменилась. Православная церковь Украины с прошлого…
Будет ли в субботу тепло или готовиться к дождям и снегу? Что говорят синоптики.
Будет ли геомагнитная активность повышена в этот уикенд? Какие прогнозы делают эксперты..
Позаботьтесь, чтобы ваш виноград легко перенес зиму и порадовал вас хорошим урожаем в следующем году.
Потрясающе вкусный десерт за рекордно короткое время – прийдете в восторг от этого рецепта.