Статьи

Баклажан: час приступати до висадки розсади

На постійне місце розсаду баклажанів висаджують у другій декаді травня. Ямки копають завглибшки 15-20 см. У кожну висипають 0,5 літрової банки перегною і банку попелу, ретельно перемішують з ґрунтом. Потім виливають літрову банку води і чекають доки вона всмокчеться. Обережно виймають розсаду з грудкою землі й міцно втискують її в ямку. Далі ще раз поливають, присипають сухою землею і мульчують. Підживлення рослин поєднують з поливами під корінь.

Для профілактики грибних захворювань рослини обприскують 1-2%-м розчином бордоської рідини

Баклажани збирають на початковій стадії стиглості, саме в цей період вони найкорисніші для людського організму. Плоди потрібно акуратно зрізувати, а не зривати. Зірвані квітки не слід викидати – їх можна висушити, а потім робити з них відвар і мити ним волосся, щоб воно було блискучим і шовковистим. Настій із квіток вживають при болях у животі або коли дошкуляють солі. Перепаленою шкіркою баклажанів можна чистити зуби — вони стають білими та міцними.

Насіння збирають, коли плоди перестигнуть і кущик почне всихати. Я розрізую баклажан, а потім ламаю його на маленькі шматочки, щоб не пошкодити насіння. У миску наливаю теплу води і у воді видавлюю насіння. Воно легко відстає від рук. Повноцінне, достигле зерно ляже на дно, а некондиційне спливе. Кілька разів промиваю, останній раз – у солоній воді (1 ч. ложка солі на склянку теплої води). Через 15 хвилин  солену воду зливаю, промиваю чистою водою, підсушую зерна і зберігаю в паперових пакетах у прохолодному (+14оС) місці.

Найбільш злісний ворог баклажанів колорадський жук. Тому багато хто відмовляється вирощувати ці овочі, вважаючи, що краще купити їх на ринку. Але, звісно, найсмачнішим є баклажан, який вирощений власноруч. Свої баклажани, помідори, картоплю я рятую від жуків таким рецептом.

На відро води додаю 0,5 ч. ложки борної кислоти, стільки ж мідного купоросу, актари та на кінчику ножа — марганцівки. Ретельно перемішую, повністю умочую розсаду в цей розчин – і все літо немає жуків.

А щоб кущі баклажанів були міцними, пригощаю їх квасом. Його я готую так: у трилітрову банку кладу пів склянки цукру чи склянку варення, 10 г дріжджів, заливаю водою і на тиждень виставляю на сонце. Одну склянку квасу розводжу в 10 л води і раз на тиждень підживлюю баклажани, перець, помідори та огірки. Дорослі рослини підживлюю один раз на місяць.

Раджу всім вирощувати баклажани. Не бійтеся труднощів і колорадських жуків!

Лідія Бондаренко, м. Гола Пристань Херсонської області.

Новое на сайте

  • Статьи

Готовим вкусно: куриная грудка в сыре — божественно вкусное блюдо

Куриное филе обладает огромной пищевой ценностью для организма благодаря высокому содержанию белка. Правда, многие избегают…

07/05/2024 17:58
  • Статьи

Почему инвалиду могут отказать в денежной помощи от ООН: какие основания должны быть весомыми

Некоторые наименее защищенные категории населения имеют право на получение помощи от ООН в размере 10…

07/05/2024 16:59
  • Статьи

Пенсия под угрозой: кому могут прекратить начислять выплаты

Как выяснилось, даже честно заработанную за долгий трудовой стаж пенсию как материальное условие для жизни…

07/05/2024 16:32
  • Статьи

Уход за нуждающимися: можно ли расторгнуть договор пожизненного содержания, если вас что-то не устраивает

Одиноким людям, оставшимся в силу жизненных обстоятельств без близкого окружения, приходится на старости доверять себя…

07/05/2024 15:59
  • Новости

Вырастить огромную тыкву проще простого: нужно знать всего два секрета

Рассказываем две маленькие хитрости для получения хорошего урожая из огромных тыкв.

07/05/2024 15:10
  • Новости

Лучше, чем в магазине: готовим глазированные сырки дома

Простой рецепт очень вкусного и любимого с детства лакомства не оставит равнодушным ни детей, ни…

07/05/2024 14:42