Статьи

Овочівниця з Херсонщини вирощує рідкісні бобові культури

Сочевиця – однорічна холодостійка культура. Стебло тонке, прямостояче, або розлоге. Листя перисте з вусиками, квітки дрібні білі або блакитні, плоди – короткі боби, плоскі, в яких містяться 2-3 насінинки. Сочевиця – дуже цінний дієтичний продукт. Вона добре розварюється, має ніжну консистенцію. Зерна містять 36-60% білка і 3% жиру. До їх складу входять вітаміни, групи В і РР та інші, а також мінеральні солі.

Сочевиця вважається цілющою рослиною: відвар її вживають при нирковокам’яній хворобі. Суміш муки сочевиці з вершковим маслом лікує опіки, а з яєчним жовтком – рани. Із зерна цієї культури готують знамениту сочевичну юшку, начинку для пирогів. А в суміші з рисом або іншими крупами є смачним гарніром до різних страв.

У сочевиці короткий період вегетації, тому після неї можна успішно вирощувати інші овочі. В кулінарії використовують сочевицю для приготування супів. Її відварюють в солоній воді, а потім підсмажують на вершковому маслі – це найкращий смаколик для дітей. Висівають сочевицю в ранні строки за температури ґрунту 5-6оС на глибині 4-5 см. Глибина посіву – 3-5 см, ширина міжрядь 10-15 см. Догляд за рослинами полягає в розпушуванні землі і видаленні бур’янів.

Маш ще називають золотистою квасолею. Рослина заввишки від 20 до 110 см, опушена, формує боби довжиною 8-15 см і дрібне кругле насіння жовтого, бурого чи золотистого кольору, яке містить до 28% білка, 50% крохмалю і 4% жиру.

В кулінарії використовується для приготування супів, а в суміші з різними крупами – для каш. Зелена маса – має високу поживну цінність і охоче поїдається живністю. Вегетаційний період машу – 80-100 днів. Його можна вирощувати як основну, так і повторну культуру. На 10 м2 висівають 30-35 г насіння в добре перекопаний і заправлений добривами ґрунт на глибину 3-4 см, в міжряддях – 40-60 см.

Маш – вологолюбна рослина, потребує 3-5 поливів за вегетаційний період. Обов’язково потрібно розпушувати міжряддя. Боби можуть розтріскуватися, тому їх треба збирати, не чекаючи поки повністю достигнуть.

Лідія Бондаренко, овочівник-експериментатор, м. Гола Пристань Херсонської області

Новое на сайте

  • Новости

Укрпочта будет принимать письма и посылки по-новому: что изменится

Укрпочта сообщила о нововведениях, которые повлияют на отправку и получение почтовых отправлений. Что нужно знать…

15/10/2025 12:51
  • Новости

В Украине завышали тарифы на коммуналку: потребителям вернут уплаченные средства

Госпродслужба выявила нарушения у 93% проверенных предприятий ЖКХ и обязала вернуть деньги потребителям.

15/10/2025 12:18
  • Статьи

Чем отличается фильтр для горячей воды от обычного

Современные системы очистки воды – неотъемлемая часть комфортной жизни в доме и на производстве. Однако…

15/10/2025 12:06
  • Новости

Нужно обратиться в Пенсионный фонд до 1 ноября, иначе выплат не будет: кого это касается

Пенсионный фонд Украины напомнил об обязательной процедуре, которую следует пройти получателям выплат. Что нужно знать.

15/10/2025 11:15
  • Новости

Завещание, наследственный договор, дарение или пожизненное содержание: какой вариант наилучший для пенсионера

Юрист пенсионеров Вулах Михаил на простом языке объясняет, в чем заключается разница между основными видами…

15/10/2025 10:00
  • Новости

Принимают заявления на получение 5000 гривен: куда обращаться за денежной помощью

Часть украинцев может получить новую денежную помощь из бюджета. Кому и на что предоставляют деньги.

15/10/2025 09:08