Статьи

Овочівниця з Херсонщини вирощує рідкісні бобові культури

Сочевиця – однорічна холодостійка культура. Стебло тонке, прямостояче, або розлоге. Листя перисте з вусиками, квітки дрібні білі або блакитні, плоди – короткі боби, плоскі, в яких містяться 2-3 насінинки. Сочевиця – дуже цінний дієтичний продукт. Вона добре розварюється, має ніжну консистенцію. Зерна містять 36-60% білка і 3% жиру. До їх складу входять вітаміни, групи В і РР та інші, а також мінеральні солі.

Сочевиця вважається цілющою рослиною: відвар її вживають при нирковокам’яній хворобі. Суміш муки сочевиці з вершковим маслом лікує опіки, а з яєчним жовтком – рани. Із зерна цієї культури готують знамениту сочевичну юшку, начинку для пирогів. А в суміші з рисом або іншими крупами є смачним гарніром до різних страв.

У сочевиці короткий період вегетації, тому після неї можна успішно вирощувати інші овочі. В кулінарії використовують сочевицю для приготування супів. Її відварюють в солоній воді, а потім підсмажують на вершковому маслі – це найкращий смаколик для дітей. Висівають сочевицю в ранні строки за температури ґрунту 5-6оС на глибині 4-5 см. Глибина посіву – 3-5 см, ширина міжрядь 10-15 см. Догляд за рослинами полягає в розпушуванні землі і видаленні бур’янів.

Маш ще називають золотистою квасолею. Рослина заввишки від 20 до 110 см, опушена, формує боби довжиною 8-15 см і дрібне кругле насіння жовтого, бурого чи золотистого кольору, яке містить до 28% білка, 50% крохмалю і 4% жиру.

В кулінарії використовується для приготування супів, а в суміші з різними крупами – для каш. Зелена маса – має високу поживну цінність і охоче поїдається живністю. Вегетаційний період машу – 80-100 днів. Його можна вирощувати як основну, так і повторну культуру. На 10 м2 висівають 30-35 г насіння в добре перекопаний і заправлений добривами ґрунт на глибину 3-4 см, в міжряддях – 40-60 см.

Маш – вологолюбна рослина, потребує 3-5 поливів за вегетаційний період. Обов’язково потрібно розпушувати міжряддя. Боби можуть розтріскуватися, тому їх треба збирати, не чекаючи поки повністю достигнуть.

Лідія Бондаренко, овочівник-експериментатор, м. Гола Пристань Херсонської області

Новое на сайте

  • Новости

5 декабря Украина почувствует первое дыхание зимы: надолго ли похолодает

В пятницу в большинстве регионов Украины ожидается понижение температуры до зимних стандартов. Синоптики сообщили, как…

04/12/2025 22:30
  • Новости

Пятна и вспышки на Солнце 5 декабря: как все это повлияет на самочувствие украинцев?

На Солнце зафиксирована мощная вспышка, из-за чего магнитосфера Земли оказалась в возбужденном состоянии. Насколько это…

04/12/2025 21:30
  • Новости

Новогодние праздники все ближе: будет ли в Украине дополнительный день отдыха

Стоит ли рассчитывать на короткую рабочую неделю на праздники? Будут ли выходными Рождество и Новый…

04/12/2025 20:30
  • Новости

Сладкие ли мандарины на прилавке: как безошибочно отличить их от кислых

Непростая задача выбора сладких мандаринов на самом деле решается легко. Вот как выбрать самые вкусные…

04/12/2025 19:30
  • Новости

Квартиру в аренду сдавать опасно: может ли арендатор претендовать на вашу собственность

Имеет ли арендатор право на вашу квартиру после многих лет проживания или регистрации? Законодательство устанавливает…

04/12/2025 18:30
  • Новости

Киевстар в декабре поднимает цены: какие пакеты услуг подорожают больше всего

Киевстар анонсировал очередное подорожание. Что изменится для абонентов мобильного оператора после обновления тарифов?

04/12/2025 17:30