Статьи

Овочівник із Черкаської області успішно вирощує вігну

Китайці заполонили світ не лише своїми товарами, а й рослинами. Згадайте лишень китайський довгоплідний огірок, китайський білий огірок, китайський кавун, китайську диню Цукерка, спаржеву квасолю Китайська вігна. Цей перелік можна продовжувати і далі, та я хочу зупинитися на останній рослині.

З одного куща 2-3 кг бобів

Ось уже 19 років поспіль я вирощую на своїй присадибній ділянці витку спаржеву квасолю сорту Китайська вігна, і можу з упевненістю сказати, що я нею цілком і повністю задоволений. Адже ця квасоля – просто знахідка для городників.

Якщо більшість овочівників вирощують звичайну квасолю кущову або витку чи напіввитку для отримання насіння, яке використовують для приготування супу, борщу, салатів, начинки для пиріжків, то Китайську вігну вирощують заради отримання бобів, довжиною від 60 до 80 см, а то й 1 м. І ще одна характерна особливість цих бобів полягає у тому, що вони не містять у своїй структурі пергаментного шару, а тому в їжу вживають навіть їхні стулки.

Китайська вігна належить до родини бобових: квасолі, гороху, нуту, чини, сочевиці, сої і є однорічною рослиною з витким стеблом, яке виростає до 2-3 м. Листя зелене, трійчасте з довгими черешками. В пазухах знаходяться невеликі світло-фіолетові квітки, яких у суцвітті буває від 2 до 5 штук. Відповідно в одному суцвітті зав’язується від 2 до 5 бобів.

Боби в стадії молочної стиглості дуже соковиті й пружні. І що дуже важливо, рясно родять і звисають суцільною стіною. З одного куща можна зібрати від 2 до 3 кг бобів у молочно-восковій стиглості.

Насіння Китайської вігни за своєю формою нічим не відрізняється від звичайної квасолі, але значно менших розмірів.

Висіваю пізніше гороху

Китайська вігна – рослина невибаглива, росте на будь-яких ґрунтах, а щодо посухостійкості, то вона значно перевищує звичайну квасолю, горох. Вегетаційний період складає в середньому 90-110 днів, самозапильна, на одному основному стеблі виростає багато бічних пагонів, на яких також виростають плоди. Китайська вігна – рослина теплолюбна, а тому із термінами висівання її насіння поспішати не можна. Я її висіваю після посіву гороху, сої, сочевиці. У нас на Черкащині цей період випадає на 25 квітня – 9 травня, коли врунам вже не загрожують весняні заморозки.

Насіння загортаю на глибину 5-6 см із відстанню між рослинами 20-30 см, а між рядками 50-60 см. У кожну лунку кладу по 2 насінини, після появи врун кращу рослину залишаю, а гіршу видаляю.

Вирощую я вігну у вертикальній культурі. З цією метою облаштовую переносні шпалери з труб заввишки 2,2 м.

Догляд за рослинами зовсім не складний і полягає у своєчасному просапуванні, розпушуванні ґрунту після дощу, а в разі його відсутності, бажано й поливати. За весь вегетативний період підживлюю двічі розчином коров’яку у співвідношенні 1:10. Перший раз – після появи перших зав’язей, і вдруге – після відростання до 10-15 см основної маси бобів. Якщо ви не підживете вігну, вона від цього не постраждає, але за полив буде щедро дякувати гарними бобами.

 

Нормалізує рівень цукру в крові

Вігна корисна не лише здоровим людям, а й хворим, особливо на цукровий діабет, при захворюваннях шлунку, підшлункової залози, печінки й жовчного міхура, недокрів’ї, ожирінні. Недозріле насіння вігни, а особливо стулки (стручки) бобів містять в собі аргінін, який благотворно діє на вміст цукру в крові. Ось чому лікарі-ендокринологи рекомендують хворим на цукровий діабет вживати страви, приготовлені із бобів Китайської вігни, а також пити чай, заварений із висушених стулок (лопаток) вігни. Такий чай надійно підтримує рівень цукру в крові, що немаловажно для людей, хворих на цю недугу. А настій квіток (1 ст. ложка на 1 склянку окропу) використовують при захворюванні нирок і серця.

Молоді зелені боби необхідно збирати тоді, коли вони досягнуть довжини 30-40 см. У цей час вони соковиті, стулки м’ясисті і найсмачніші. Чим частіше і більше зривати молоді лопатки, тим активніше і більше наростають нові. На насіння достатньо залишити 10-12 рослин. Цієї кількості вистачить для посіву в наступному році, для реалізації замовникам, а також для одержання сухих лопаток для приготування чаїв і настоїв з лікувальною метою.

Як ви уже зрозуміли, у Китайської вігни їстівним є все: і стулки, і саме насіння. Але у їжу використовують лише її недостиглі боби, в них великий вміст білка, в якому є всі незамінні для людського організму амінокислоти. Такий білок набагато легше і швидше засвоюється людським організмом на відміну від білка тваринного походження.

Боби Китайської вігни додають у різноманітні страви: салати, гарніри, супи, борщі, рагу, запіканки. Їх з успіхом можна консервувати, солити і заморожувати.

Іван Шульц, овочівник-експериментатор, с. Вільховець, Звенигородський район, Черкаська область.

Новое на сайте

  • Новости

Поздравляем с Пасхой!

Сегодня, 5 мая, православные отмечают Светлое Христово Воскресение.

05/05/2024 06:22
  • Новости

Самые сочные и невероятно вкусные беляши: этот рецепт вы обязательно захотите повторить

У каждой хозяйки есть свой рецепт приготовления беляшей. Но сегодня мы предлагаем вам приготовить невероятно…

05/05/2024 05:27
  • Новости

Для многих это будет неожиданностью: как часто нужно стирать постельное белье и почему

Каждая хозяйка хоть раз, но задумывалась, как часто нужно менять постельное белье. Кто-то делает это…

04/05/2024 22:56
  • Новости

Погода в Украине на воскресенье: какой прогноз на Пасху, 5 мая

Погода в воскресенье, 5 мая, в некоторых регионах уже не будет такой безоблачной. Синоптики ожидают…

04/05/2024 21:45
  • Новости

Магнитные бури на воскресенье: какой уровень опасности ожидается 5 мая

В мае 2024 года мощные магнитные бури придутся на начало месяца. Стоит ли ожидать опасности…

04/05/2024 20:58
  • Новости

Исчезнет даже многолетний нагар: как легко очистить чугунную посуду

При всей популярности посуды с тефлоновым покрытием, чугунные сковородки все еще популярны на наших кухнях.…

04/05/2024 20:18