No menu items!
Вторник, 23 апреля, 2024
ГлавнаяДачаНебезпечні хвороби сливи та способи їх лікування

Небезпечні хвороби сливи та способи їх лікування

Напевно, для садівника немає нічого гіршого, коли бачиш, як сливове, вишневе, абрикосове, будь-яке інше дерево, в яке вкладено стільки праці, на твоїх очах гине. Спостерігати процес загибелі плодових культур дуже боляче. Щоб цього уникнути, треба знати, які хвороби сливи (сьогодні розглянемо саме цю культуру) бувають, як їх розпізнати і лікувати. Зауважимо, що кісточкові культури схильні […]

Напевно, для садівника немає нічого гіршого, коли бачиш, як сливове, вишневе, абрикосове, будь-яке інше дерево, в яке вкладено стільки праці, на твоїх очах гине. Спостерігати процес загибелі плодових культур дуже боляче. Щоб цього уникнути, треба знати, які хвороби сливи (сьогодні розглянемо саме цю культуру) бувають, як їх розпізнати і лікувати.

Зауважимо, що кісточкові культури схильні хворіти на однакові недуги. Сьогодні будемо ставити «діагноз», призначати лікування, розповідати про ефективну боротьбу з хворобами сливи.

     

Якщо плоди червиві

Буває так, що зовні дерево абсолютно здорове, цвіло, покрилося стиглими плодами, але вони всередині з гнилизною. Ситуацію можна сміливо віднести до хвороб сливи, спровокованих такими шкідливими комахами, як:

+ сливова плодожерка;

+ сливовий пильщик;

+ сливова товстоніжка.

Результат їхньої шкодочинності – червиві сливи.

Шкідники у вигляді личинок залишаються зимувати в корі, а навесні, під час цвітіння дерев, виповзають, вилітають, щоб відкласти яйця в бутонах-зав’язях. До речі, якщо помітите, що недостиглі сливки буквально сиплються, значить, на рослині оселилися личинки жовтого сливового пильщика.

Щоб не дати шкідникам вийти навесні на «полювання», слід восени збирати всю падалицю, замазувати садовим варом щілини і тріщини в корі, перекопувати пристовбурні кола, залишаючи личинок на поверхні землі. У такому стані вони зиму не переживуть, загинуть. Ну, а навесні (до і після періоду цвітіння) потрібно провести профілактичні заходи:

+ обприскати інсектицидами;

+ повісити ловчі пояси;

+ посіяти сидерати, щоб привернути природних ворогів шкідників – комах-ентомофагів.

Профілактика обов’язково допоможе не дати хворобі сливи розвинутися і отримати гідний урожай.

     

Моніліальний опік

Тепер поговоримо про таку дуже поширену серед кісточкових культур грибкову хворобу сливи, як моніліальний опік (моніліоз, сіра гниль). Розпізнається захворювання просто: квітки набувають коричневого кольору, стрімко сохнуть кінці пагонів і листя, розм’якшуються, засихають або загнивають плоди. Все уражене грибком дерево виглядає, немов обпечене.

Сприяє розвитку цієї хвороби сливи сира, дощова погода, а її переносниками є комахи.

Лікують моніліоз сливи так само, як і червивість:

+ з землі та з дерева збирають гнилі плоди;

+ «обпалені» кінці пагонів зрізують, трохи прихопивши частину здорової гілки, знімають уражене листя і все це спалюють;

+ восени перекопують пристовбурні кола;

+ навесні перед цвітінням обприскують дерево фунгіцидами, бордоською рідиною.

Якщо виконати всі ці нескладні заходи, сливове дерево не захворіє на моніліальний опік.

     

Смола (камедь)

Якщо ви побачите крапельки смоли на стовбурі сливи, що витікають або вже застигли, це так звана камедетеча, або гоммоз, активно розвивається при підвищеній вологості «перегодованої» добривами землі.

Камедь на сливі утворюється навесні в ранках і тріщинах, в яких поселяються різні грибки і бактерії. А далі все за схемою: розвиваються захворювання, хвороби сливи, з якими треба боротися.

Лікується камедетеча просто: турботою, доглядом, хорошими умовами зростання. До турботи входить своєчасний огляд дерев на предмет наявності хвороб і шкідників.

Грамотний догляд – це осіння та весняна побілка стовбурів, санітарна обрізка, повноцінні підживлення, профілактичні обробки 1%-вим розчином мідного купоросу. В якості підживлення по листю рекомендуються препарати фумар, епін, цирконій, для кореневих – гетероауксин. Добре працюють будь-які стимулятори росту. Не забуваємо замазувати тріщини в корі садовим варом.

Ми розглянули найпоширеніші хвороби сливи та інших кісточкових культур.

Бажаю, щоб ваш сад був здоровим, красивим, урожайним і приносив вам радість!

Вадим Кондратюк, садівник, смт Куп’янськ-Вузловий, Харьківська область

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине