Вкотре повертаюсь до теми червоном’ясих яблук. 6 років тому я вперше звернув увагу садівників на новий напрямок у яблучному садівництві. Цей напрямок виник на початку 21 століття та має великі перспективи у сучасному світі. Почалось усе з виходу на європейський ринок кількох сортів яблук з червоною м’якоттю, автором яких був Маркус Кобельт із Швейцарії. Яблука вражали не лише своїм зовнішнім виглядом, але й споживчо-біологічною цінністю. По своїй корисності їх прирівнювали до гранату.
Новинка досить швидко поширилась світом. Ось що сказав про це Тім Бірн, президент яблучної асоціації США: «Яблуко виглядає на мільйони доларів, потрібно лише покращити смакові якості». У 2010 році у французькому місті Анже (аграрна столиця Європи) була проведена яблучна конференція за темою яблук з червоною м’якоттю. У ній брали участь 14 світових лідерів з виробництва яблук з 13 країн, 5 континентів.
З того часу події розвиваються досить стрімко. IFORED залучив до створення та вивчення нових сортів провідних спеціалістів світу. Зокрема, Оклендський Університет «Дослідження рослин та продуктів харчування», що посідає перше місце в світі у рейтингу університетів за версією журналу Times Higher Education (THE). У цьому університеті вивчається вміст антоціанів та антиоксидантів у кожному сорті багатьох плодових культур та їхній вплив на організм людини. Доктор університету Річард Эсплі, який займається яблуками, зауважив що саме яблука з червоною м’якоттю корисніші за звичайні у сотні разів. Найбільша перевага навіть не через унікальний антоціановий склад, який стимулює імунну систему, а в антиоксидантному складі, який запобігає передчасному старінню організму людини. Найперший доказ цього є розрізане яблуко, що не коричневіє, тобто не окислюється при доступі повітря до м’якоті, як це буває у звичайних яблуках, а старіння організму людини – не що інше, як окислення (твердження деяких провідних біологів світу).
Селекція у цьому напрямку ведеться у багатьох країнах світу. Висаджені сотні гектарів. Уся продукція реалізовується на місці. У 2018 році на обмеженому заході «Fruit Attraction» у Мадриді консорціумом IFORED були презентовані перші комерційні нові сорти яблук Rouge, Orange и Juane під торговою маркою Kissabel. Не шукайте їх у плодових розсадниках, то марна справа. Ці сорти лише для комерційного використання членами консорціуму IFORED. Під них заплановано відвести 55000 гектарів. Уже у цьому році яблука потраплять на внутрішні ринки країн виробників. На світовому ринку поява запланована через 5 років.
Але найбільше усіх присутніх цікавив досвід хімічного захисту молодих та уже плодоносних садів. А з іншого боку, навіщо розвивати ту тему, з якою нас не випустять за межі країни. Тож як кажуть: «Поінформований означає озброєний». Нам залишається обмежитись своїми садами та малими фермерськими господарствами, які будуть працювати не у великих масштабах, але на наш внутрішній ринок.
В’ячеслав Францішко, науковий співробітник лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН
Имеет ли арендатор право на вашу квартиру после многих лет проживания или регистрации? Законодательство устанавливает…
Киевстар анонсировал очередное подорожание. Что изменится для абонентов мобильного оператора после обновления тарифов?
Хирургическое лечение катаракты – единственный эффективный способ вернуть прозрачность зрения. Однако стоимость такой операции в…
От кого на самом деле зависит рост социальных стандартов, заложенный в бюджет на следующий год,…
Эксперты советуют заранее заклеить окна пленкой. Зачем это делать зимой?
Украинцам приходят письма от ПФУ со счетами до 100 тыс. грн и более. В Фонде…