Споконвіків наші пращури для лікування багатьох хвороб використовували лікарські рослини. Трав’яні збори не лише лікують, але й попереджують виникнення захворювань. Довготривале вживання багатьох лікарських рослин може стати надійною запорукою нашого здоров’я. Ось чому я пропоную ознайомитися з лікарською рослиною, яка має великі лікувальні властивості, а головне, що її можна з успіхом виростити в домашніх умовах. Це — чорний кмин, який ще називають калінджі, чорнушкою, нігелою.
Виорану восени чи напровесні ділянку, як земля трохи підсохне, вирівнюємо граблями і маркером робимо рівчаки завглибшки 4-5 см, з міжряддями 25 см і висіваємо насіння. Загортаємо його і вже за 10-15 днів з’являються вруна. Якщо рослини зійшли густо, то їх потрібно прорідити, так щоб між врунами було 12-15 см відстані.
За весь час вирощування кмину, а це більше 20 років, жодних шкідників і хвороб на рослинах не помічав. А тому і обробляти хімічними препаратами не потрібно. Таким чином, рослина виростає екологічно чистою. А вже в серпні секатором зрізаю стебла на простирадло, заношу в хату для дозрівання насіння на 3-4 дні. Стигле насіння при струшуванні стебел торохтить, от тоді я його і обмолочую, використовуючи для цього невелчику палицю. Провіяне від сторонніх домішок насіння (сухого листя, дрібних часток коробочок) засипаю у скляні банки і накриваю капроновими кришками для зберігання. В одному грамі насіння 300-330 насінин, які зберігають схожість протягом 4-5 років.
Використовують насіння калінджі по-різному. Я, наприклад, подрібнюю його на кавомолці, змішую з меленою корицею і медом у пропорції 1:1:1, додаю 1 чайну ложку суміші у склянку кефіру і випиваю перед сном. Цей простий рецепт нормалізує тиск.
Чорний кмин також благотворно впливає на серцевий ритм, знімає тахікардію, брадикардію, стенокардію. Для цього щодня на сніданок треба їсти вітамінний салат. Готується він так: потерти на тертушці дві великі морквини (100-150 г), додати пів чайної ложки меленого калінджі, пів чайної ложки меленої кориці та склянку сметани, добряче перемішати і смакувати.
Можна додавати мелене насіння калінджі в тісто при випіканні хліба, пиріжків, посипати ним салати, каші. Так чи інакше калінджі втамовує спрагу, знімає нервову напругу, має очищувальну і антисептичну дію, упорядковує діяльність нирок та печінки. Він підвищує фізичну витривалість і підсилює імунну систему, а тому його варто вживати людям з ослабленим імунітетом, особливо літнім.
Так їх багато, проте і коштують вони не дешево, іноді доводиться віддати пів пенсії. А часто-густо буває: гроші залишили в аптеці, а результату від тих пігулок — нуль. Крім того всі ці препарати мають побічні дії. Натомість власноруч вирощені рослини можна вживати без шкоди для здоров’я протягом багатьох років, постійно підтримуючи організм і попереджуючи виникнення різних хвороб.
В минулому 2019 році мені вдалося зібрати достатню кількість насіння калінджі і я готовий поділитися з читачами. Охочим вирощувати цю лікарську рослину вишлю насіння безкоштовно. Єдине прохання: не забувайте вкласти у ваш лист конверт з маркою на 8 грн і зворотною адресою. Вирощуйте, вживайте і будьте здорові!
Іван Шульц, травознай, с. Вільховець, Звенигородський р-н., Черкаська обл. Індекс 20260.
Котлеты – это классическое блюдо, которое является важной частью украинской кухни. Это сытное, вкусное и…
Чтобы выбрать идеальный диван, важно учитывать множество факторов – от размеров и формы до материалов…
Украинцев могут освободить от нежелательных звонков. Новый законопроект предусматривает возможность идентификации абонентов, нарушающих ваше спокойствие.…
Уже с 1 декабря 2024 клиентов "Ощадбанка" ожидают существенные нововведения. Станут ли услуги банка более…
Финансовый лимит на один подарок составляет 1500 грн. Фото писем будут публиковаться на странице фонда…
Использование перевязочных материалов, бинтов и ранозаживляющих средств является важной частью медицинской практики и первой помощи.…