No menu items!
Суббота, 27 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВінниччанин розповів про найкращі сорти смородини

Вінниччанин розповів про найкращі сорти смородини

Осінь — найкраща пора для садіння ягідників. Чорна смородина і малина займають в наших садах почесне місце. Їх цінують за високі смакові якості ягід та продуктів переробки. За вмістом вітаміну С та інших корисних для нашого організму речовин малина і чорна смородина не поступаються навіть закордонним екзотам.      Ластівка і Ювілейна Копаня На своїй […]

Осінь — найкраща пора для садіння ягідників. Чорна смородина і малина займають в наших садах почесне місце. Їх цінують за високі смакові якості ягід та продуктів переробки. За вмістом вітаміну С та інших корисних для нашого організму речовин малина і чорна смородина не поступаються навіть закордонним екзотам.

    

Ластівка і Ювілейна Копаня

На своїй ділянці я випробував більше сотні різноманітних сортів смородини і малини. Зупинюсь лише на найкращих і найцікавіших.

Хороших ранніх сортів смородини є небагато, навіть у світовій селекції. Новітній український сорт Ластівка перевершує усіх закордонних конкурентів. Це унікальний високоврожайний ранній сорт, у якого на даний час немає аналогів. Він виділяється міцними, сильнорослими, напіврозлогими стеблами, з красивим, великим, світло-зеленим листям. Ластівка один із найвеликоплідніших сортів і не тільки серед ранніх. Ягоди смачні і мають сухий відрив.

Пізній сорт Ювілейна Копаня класика чорної смородини. Щодо врожайності, великоплідності та смакових якостей, він також серед лідерів. Крім того, Ювілейна Копаня найбільш посухостійкий і невибагливий до ґрунтів сорт найкраще підходить для півдня України. А його стійкість проти хвороб листя і шкідників просто вражає. Надворі початок жовтня, а листочки без жодних хімічних обробок, зелені, наче рута.

    

Смачніше вернісажа немає

Оріана один із найновіших сортів вітчизняної селекції. Цей середньопізній сорт вже встиг завоювати прихильність, особливо у тих, хто вирощує ягоди для продажу на ринку. Вони мають привабливий товарний вигляд і тривалий час не мокріють. Високі прямостоячі стебла прискорюють збір врожаю.

А середньоранній Вернісаж підійде тим, хто в першу чергу цінує смакові якості.

Усі вище згадані сорти створені селекціонером Київського інституту садівництва В.П. Копанем, відомим не лише в Україні, а й далеко за її межами. Ці сорти чорної смородини найкраще підходять для наших ґрунтово-кліматичних умов, добре витримують спекотну погоду, яка зачастила останнім часом.

Варто згадати про середньопізній сорт Краса Львова, який за своєю характеристикою близький до Ювілейної Копаня, але починає достигати трохи раніше. Сорт чудовий, проте ягоди мають мокрий відрив і швидко пускають сік.

     

Великоплідний Блек Меджік Карбон

Російські сорти чорної смородини (Ядрьона, Екзотика, Багіра, Орловська серенада) значно гірше витримують спекотну погоду, менш стійкі проти хвороб і шкідників та недостатньо солодкі, а окремі — кислі, наче лимон. Хоча ще років 15 тому у нас на ринку домінували саме російські сорти.

Найбільш трудомісткий процес у вирощуванні смородини це збір ягід. Зрозуміло, що чим більші ягоди, тим швидше їх треба збирати.

Канадський сорт Блек Меджік Карбон один із найвеликоплідніших сортів у світі. Його ягоди великі, наче вишні, не кислі та мають сухий відрив. Цей сорт я вирощую досить давно і конкурентів йому не бачу.

В цьому році випробував англійські сорти новітньої селекції Біг Бен і Нейромі, від яких у захваті вся Європа. Сорти дійсно чудові, проте в цьому році літо видалось не настільки спекотним, як в минулі роки. Як поведуть себе гості з вологого, прохолодного клімату, коли тривалий час стоятиме справжня спека, ще буде нагода побачити.

    

Феномен №1 для ринку

Тепер перейдемо до малини. І тут приємно відзначити, що кілька наших сортів також на висоті. Серед ранніх сортів немає рівних Феномену, який створено селекціонерами Краснокутської дослідної станції садівництва (Харківська область). Хоча чомусь не раз доводилось читати, що це російський сорт. Його назва відповідає дійсності — це справді феноменальний сорт. Достигає дуже рано (в цей час ще цвіте бузок). Ягоди великі, конічні, вагою 8-10 г, з хорошою транспортабельністю і високими смаковими якостями. Плодоношення дуже рясне. Крім того, Феномен непогано переносить спеку та нестачу вологи. Для тих, хто вирощує ягоди для ринку, цей сорт №1.

Ще один сорт, без якого неможливо уявити повноцінний малинник, — шведський Глен Емпл. Він середньостиглий, надзвичайно врожайний, з великими, кулястими, темно-червоними ягодами, вагою до 10 г. В Європі на долю цього сорту припадає до 25% усіх малинових насаджень. Ягоди щільні, мають привабливий товарний вигляд.

Валерій Іванович МЕЛЬНИК, садівник-експериментатор, с. Чернявка Оратівського району Вінницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине