No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОбліпиха знижує холестерин і покращує травлення

Обліпиха знижує холестерин і покращує травлення

За останні 20-25 років колючий чагарник обліпихи крушиновидної, який іноді образно називають «сибірським ананасом», збільшує свою популярність. З’явилось багато перспективних сортів без колючок, з приємним кисло-солодким смаком. Тепер обліпиха — бажаний гість у кожному саду.      Для запилення потрібна пара У обліпихи є чоловічі і жіночі дерева, тому, щоб отримати хороший урожай, потрібно саджати їх […]

За останні 20-25 років колючий чагарник обліпихи крушиновидної, який іноді образно називають «сибірським ананасом», збільшує свою популярність. З’явилось багато перспективних сортів без колючок, з приємним кисло-солодким смаком. Тепер обліпиха — бажаний гість у кожному саду.

    

Для запилення потрібна пара

У обліпихи є чоловічі і жіночі дерева, тому, щоб отримати хороший урожай, потрібно саджати їх разом, оскільки ця рослина дводомна і запилюється вітром. Чоловічу рослину можна посадити навіть з порослі дички, а жіноча має бути культурна, гарного сорту.

Визначити стать обліпихи можна, коли у неї ще немає листя, за її бруньками навесні, восени або взимку, особливо це актуально для чоловічої рослини, тому що жіночу можна впізнати влітку за плодами і квітками. Жіночі бруньки в 2–3 рази менші за чоловічі, мають 2 лусочки, що їх прикривають, а чоловічі — «пишні», великі, мають 5–7 таких лусочок.

Висаджують обліпиху восени або навесні. Але у другому варіанті саджанці приживаються краще. Це відбувається через те, що відлиги та перепади температури взимку можуть спровокувати пробудження рослини; якщо дерево посаджене восени, воно ще достатньою мірою не адаптувалося після садіння і може підмерзати. Коріння у обліпихи довге, відходить у різні боки (зазвичай має 2 корені), знаходиться на глибині близько 50 см. Воно боїться пошкоджень, тому саджати цю рослину необхідно в місці, яке не буде в подальшому перекопуватися.

Обліпиха полюбляє рости на нейтральних неважких ґрунтах, на відкритій сонячній ділянці. Копаємо яму глибиною і діаметром близько 50 см, коренева шийка після осідання ґрунту повинна розташуватися на рівні землі.

Обрізку обліпихи проводять навесні, до того як розпустяться бруньки. До 4–5 років обрізкою формують крону, вирізаючи гілки, котрі неправильно ростуть. Після 8-10 років роблять омолоджуючу обрізку, видаляючи старі гілки з маленьким приростом, залишаючи трирічні пагони. І щороку, звичайно ж, потрібно проводити профілактичну обрізку, видаляючи пошкоджені, засохлі і хворі пагони.

    

Каротину більше, ніж у моркві

З лікувальною метою використовують всі частини рослини, адже корисні властивості обліпихи дуже різноманітні. Настої і відвари з листя, кори і коренів приймають при отруєннях, полощуть ними горло при ангіні, стоматиті. Спиртовою настоянкою із листя обліпихи розтирають хворі м’язи і суглоби при подагрі та ревматизмі.

Про те, чим корисна обліпиха, ходять легенди. У ній величезна кількість цінних для здоров’я мікроелементів — магній, алюміній, кремній, залізо, бор, марганець, титан, вітаміни К, Р, В, Р, Е, а каротину більше, ніж у моркві. Свіжі ягоди стимулюють травлення, знижують рівень холестерину в крові.

Властивості обліпихи дивовижні! Ягоди їдять при зниженій кислотності, курячій сліпоті, ішемічній хворобі серця, гіпертонії, авітамінозі.

У корі гілок, а також у плодах виявлено речовину серотонін, що відіграє важливу роль у належній діяльності нервової системи. У листі рослини, а також у плодах знайдені різні кумарини, які спроможні попереджати утворення тромбів в кровоносних судинах. Також знайдена хімічна сполука, що має протизапальну, ранозагоювальну і тонізуючу дію.

Обліпиха приваблює ще й тим, що збирати її можна не тільки в пору безпосереднього дозрівання, коли інших турбот достатньо, але і після настання стійких морозів. Вони їй ніяк не зашкодять, а ось збирати плоди буде простіше: достатньо розстелити під деревом плівку та постукати рукою по гіллі. Розкладіть зібрані ягоди по пакетах і покладіть в морозильну камеру. В такому вигляді вони зберігають свої корисні властивості протягом 6 місяців і в будь-який час придатні для подальшої переробки.

Якщо немає вільного місця в морозилці, можна спробувати інший рецепт. Зібрані ягоди обліпихи (мити не треба) укладають в банки, заливають холодною кип’яченою водою, закривають кришками і зберігають в холодильнику при температурі +4-6оС.

    

Улюблені рецепти

Сік молодості

На 1 л соку обліпихи треба взяти 300 г цукру.

Для початку вичавіть сік з ягід, налийте в емальовану каструлю, поставте її на слабкий вогонь, засипте цукор невеликими порціями і розмішуйте до повного розчинення. Трохи додайте вогню і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть). Сік обліпихи перелийте в стерилізовані банки і закупорте. Зберігайте при кімнатній температурі. Використовуйте для приготування вітамінних морсів і киселю.

Пюре

Знадобиться 1 кг обліпихи та 1 кг цукру.

Ягоди необхідно промити, ошпарити окропом, протерти через сито. В отримане пюре засипати цукор, добре перемішати і розкласти в банки. Закупорити.

В’ячеслав Францішко, садівник-експериментатор, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине