No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаАфриканський огірок на українській дачі

Африканський огірок на українській дачі

Вже більше 10 років на своїй дачній ділянці я вирощую екзотичну рослину, яку називають по-різному: мелано, ківано, рогата диня, африканський рогатий огірок. Ботанічна назва — антильський огірок або антурія. Маленькі їжачки Мелано родом з Нової Зеландії. Це однорічна рослина. Її кущ стелиться по землі, пагони сягають довжини 3 м. На одній рослині зав’язується близько 50 […]

Вже більше 10 років на своїй дачній ділянці я вирощую екзотичну рослину, яку називають по-різному: мелано, ківано, рогата диня, африканський рогатий огірок. Ботанічна назва — антильський огірок або антурія.

Маленькі їжачки

Мелано родом з Нової Зеландії. Це однорічна рослина. Її кущ стелиться по землі, пагони сягають довжини 3 м. На одній рослині зав’язується близько 50 плодів. Середня маса — 300 г, середня довжина — 12 см. Вони надзвичайно декоративні, отож їх можна використовувати для створення оригінальних композицій і навіть прикрашати ними ялинки.

Дивні за смаком плоди декому нагадують ківі з присмаком лимона та дині. Вони схожі на маленьких їжачків, які ніби ховаються під листками від чужого погляду.

У фазі технічної стиглості шкірка у мелано зеленкувата, як у огірка, а м’якуш — світло-зелений. На поверхні плодів багато м’ясистих колючок, через які його називають рогатою динею. Коли плід досягає біологічної стиглості, шкірка стає оранжевою, майже як у апельсина, м’якуш — темно-зеленим із запахом лимона. Зовні плід нагадує жовто-оранжевий огірок з численними колючками. Насправді, мелано не такий страшний, яким виглядає, колючки у нього м’які, шкірка не міцна. Кращий спосіб споживання плодів: розрізати їх навпіл і виїсти зелений м’якуш. У ньому багато вітамінів РР, а особливо С. Завдяки цьому він підвищує імунітет і дає можливість протистояти застудним захворюванням.

Плоди мелано добре зберігаються у свіжому вигляді до Нового року і довше, не втрачаючи смакових, харчових та лікувальних властивостей.
Мелано можна вживати у свіжому вигляді, готувати з нього салати, консервувати. До речі, смак консервованих плодів надзвичайний, а їхній зовнішній вигляд прикрасить будь-який стіл.

Для консервування використовують 6-7-денні плоди. Вони можуть достигати і при кімнатній температурі. Полежавши, плоди не будуть надто кислими. Якщо мелано зовсім недостиглий, його використовують для декорування святкового столу.

Виводить холестерин

У цієї рослини багато дієтичних та лікувальних властивостей. Плоди сприяють виведенню з людського організму холестерину, успішно застосовуються при захворюваннях печінки та нирок. Добрі результати дають плоди мелано у лікуванні сечокам’яної хвороби, недокрів’я, цукрового діабету і майже всіх захворювань серця. Сік виводить з організму шлаки та радіонукліди, що дуже актуально в наш час. Його використовують для лікування туберкульозу, подагри, бронхіту, при запаленні суглобів. Знайома 70-річна бабуся, яка хворіла протягом багатьох років на аритмію (порушення роботи серця), за кілька місяців позбулася цієї недуги, здивувавши медиків, які її лікували. Інша знайома перед сном замість 15-20 крапель корвалолу приймає таку саму кількість настоянки соку мелано і це дуже їй допомагає.

Потребує запилення

Вирощую мелано як звичайні огірки. Насіння замочую у воді кімнатної температури і висіваю безпосередньо у відкритий грунт в середині травня по 2-3 насінини в ямку на глибину 2-2,5 см, з інтервалом 80-90 см. Можна вирощувати мелано і розсадою, яку готують у кімнаті, висіваючи насіння у пластикові склянки в середині квітня.

На початку росту я регулярно поливаю рослини і ретельно просапую. Надалі обмежуюсь лише поливом. Під час масового утворення зав’язі підживлюю розчином курячого посліду (1:20) чи коров’яку (1:8).

Не засмучуйтеся, якщо на рослинах довго не з’являтимуться плоди. Одного дня ви розгорнете листя і немовби потрапите у гніздо їжака з великим приплодом їжаченят різних розмірів та кольорів.

Плоди обривають найчастіше зеленими як огірки, коли вони мають розмір 7-10 см. У цей час вони найсмачніші і найароматніші. Споживають у сирому вигляді або квашеними.

Насамкінець слід зауважити, що мелано — роздільно-статева рослина, у неї є чоловічі і жіночі квітки і вона потребує запилення комахами або вручну. Рослина доволі теплолюбива, не витримує заморозків і тривалого похолодання у молодому віці, у зрілому ж стає більш холодостійкою. За належного догляду вона дуже декоративна, до того ж високоврожайна. Різьблене листя з великою кількістю плодів, які виглядають з-під нього, створює чудову панораму. Вирощувати мелано — справжнє задоволення. Спробуйте, і ви переконаєтесь у цьому.

Раніше ми писали, які ще екзотичні рослини можно вирощувати в Україні.

Петро Філіпчук, городник-експериментатор, м. Коломия Івано-Франківської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине