Давно мріяв побувати в селі Посіч на Івано-Франківщині. Але і в здогадках не було, що зустріч із жителями цього населеного пункту приведе до «ідеального» сорту винограду, про який мріє майже кожен виноградар. Але про все по порядку.
З яскравим мускатом
Одного разу мій добрий знайомий, член клубу «Виноградарі Прикарпаття», Іван Піта запросив на свою пасіку, щоб допомогти відкачати перший мед. Коли справа була закінчена, господар, як годиться у нас, галичан, запросив свого сусіда Романа Паламара на дегустацію меду. Пан Роман, відгукнувшись на запрошення, прийшов з графином вина. Поласувавши медом, аромат якого був неповторним, адже бджілки приносили нектар і пергу з сотень різних квіток, ми перейшли до дегустації вина, котре своїм солом'яним кольором виблискувало на сонці.
Смак вина був неперевершеним і з дуже яскравим мускатом. На моє запитання, з якого сорту винограду воно виготовлене, пан Роман відповів, що сорт цього винограду був привезений з Канади. Більш конкретної відповіді в той час я не почув, та й сам виноград покуштувати не було змоги, бо то був червень. Проте ми з ним домовились, що восени, коли достигне виноград, я зможу отримати його для виготовлення вина.
Але друга зустріч з паном Романом відбулася значно раніше. Члени клубу готувалися до фестивалю винограду та вина. Коли вже закінчувалися останні приготування, пролунав неочікуваний дзвінок з проханням прийняти вино на дегустацію на фестивалі. А вже наступного дня стало відомо, що вино під дегустаційним №7 в номінації напівсолодких вин посіло І-е місце, а вино під №1 в номінації десертних вин — ІІ-е місце. Це викликало приємне здивування, бо обидва напої були представлені чоловіком, що подзвонив напередодні, сусідом мого доброго знайомого — Романом. А вина були виготовлені з того канадського сорту. Звичайно досвід, знання і вміння при виготовленні вина мають неабияке значення, але все ж таки в першу чергу багато залежить від сорту.
Завезений з Канади
Роками шукаєш той «ідеальний» сорт, а він може бути поруч з тобою. Тому і вирішив провести дослідження та дістати більше інформації про нього.
Як виявилося, історія з даним сортом бере початок з 1969 року, коли добрий знайомий Романа, в той час директор Кобаківської школи Косівського району на Івано-Франківщині, Володимир Іванович Чепига отримав запрошення від свого дядька Юрія Федоровича Марфейчука відвідати його в Канаді. Він мешкав у місті Бурлінтон, мав невеличку ферму і займався селекцією, маючи близько сорока найпоширеніших сортів винограду з Європи. Урожай зі свого виноградника він здавав на винний завод в Торонто, де вина з його винограду дуже цінилися.
Щоб ця поїздка залишила свій слід на українській землі, дядько подарував гостю 10 чубуків найкращого сорту винограду, які вдалося провезти через кордон, і вже через три роки перші грона порадували своїм неповторним смаком, а особливо ароматом.
В 1983 році Роман Паламар, відвідуючи Володимира Івановича, попросив у нього чубуки цього винограду, які висадив в місті Долина, у батьків дружини, а, поселившись в 1998 році в селі Посіч, посадив два кущі біля свого будинку. Тепер вони щорічно радують свого господаря щедрим врожаєм.
Встановити достовірну назву цього сорту не вдалося. Пройшло більше 40 років, втрачено зв'язок з родиною Марфейчуків. Та, враховуючи його походження, було прийнято рішення назвати його Бурлінтон, а вино, відповідно, — «Бурлінтонське».
Зовсім не хворіє
Отже, Бурлінтон — технічний сорт винограду, ранньо-середнього терміну достигання (друга половина вересня в прикарпатській зоні), ягода зелено-жовта, кругла, вагою до 4 г. В період останньої фази достигання ягоди виділяють в повітря аромат троянди, який заповнює всю садибу. Грона циліндричні, вагою 250-300 г. Розтріскування ягід та ураження їх осами не спостерігалось. Має підвищену стійкість проти хвороб.
Пан Роман за 30 років вирощування цього сорту не застосовував ніяких препаратів для захисту. Морозостійкість -35°С.
Готуємо вино
«Бурлінтонське» вино світло-солом’яного кольору, з яскраво вираженим мускатним ароматом, з неприхованими тонами троянди. Коли куштуєш такий благородний напій, здається, ніби ангели літають, а сполоснутий бокал ще довго зберігає той неповторний аромат. Бурлінтон можна споживати і в свіжому вигляді, але найбільша цінність цього винограду — це виробництво вина. Виготовивши вперше вино з цього сорту «по-білому», побачив, що то не те, на що сподівався. Адже колір, смак і освітленість залишала бажати кращого. Тому звернувся до Романа з питанням, яку технологію виготовлення вина для даного сорту застосовує він. І був дещо здивований, але взявся виготовляти вино саме так, як рекомендував пан Роман, внісши деякі корективи.
Подрібнивши ягоди без гребенів, заповнив ними половину бутля на 20 л (пан Роман кладе 1/3 ягід), решта — джерельна вода. Розчавлені ягоди в бутлі настоювалися одну добу. Це для того, аби виноградний сік ввібрав у себе зі шкірки належне забарвлення і аромат. На другий день додав дріжджі ЧКД і піросульфіт, згідно з інструкцією, і поставив під водяний затвір. Через тиждень процідив і вичавив сік з ягід. Знову додав піросульфіт і 0,5 кг цукру.
Дотримувався такого порядку зняття з осаду: перше — через 15 днів, друге — через місяць, третє — через два місяці. Це вже «Божоле», яке куштуємо на Новий рік і Різдво Христове. Температура бродіння сусла +21-23оС. Зберігається у підвалі при температурі не вище +11-13оС. Особливого шарму надає вину витримка не менше 2-х років.
Раніше ми вже розповідали про деякі сорти винограду
Б.М. Іванічок, виноградар-аматор. м. Івано-Франківськ.
Сегодня цифровые сервисы облегчают процессы получения любых услуг. Медицинские сервисы - не исключение. Они содержат…
Возмущение магнитного поля Земли, вызванное вспышками на Солнце, мы и считаем магнитными бурями. Такие колебания…
Когда завершены последние приготовления к Пасхе и готовы куличи, осталось только покрыть их глазурью да…
Субсидия — это государственная финансовая помощь физическому или юридическому лицу, которая выделяется из госбюджета или…
Наш читатель Владимир Науменко из Черкасской области хочет узнать, как вернуть авансовый взнос за коммунальные…
Какое удобрение стоит внести под кусты крыжовника, чтобы получить хороший урожай крупных ягод.