Фізаліс — родич помідора, проте його вирощування на відміну від томатів, значно простіше. До того ж він не уражується хворобами.
Зберігається до весни
Я багато років вирощую фізаліс середньостиглого сорту Солегінний. Тож поділюся досвідом. Це гіллястий кущ заввишки до 80 см. Від появи сходів до настання цілковитої технічної стиглості минає 80-90 днів. Плоди його гладенькі, від плоско-округлих до округлих, світло-зеленого кольору, під час достигання жовтіють. Маса плодів 40-60 г, деякі важать і 80. На вигляд схожі на помідори, але мають зверху тоненькі чашечки, схожі на китайські ліхтарики. До речі, їх часто навіть так і називають.
На смак стиглі плоди кислувато-солодкі, без специфічного томатного смаку, бо мають менший вміст алкалоїду фізаєліну. Вони придатні для транспортування, чудово зберігаються від 2 до 7 місяців, а деякі навіть до року, за умови, що їх збирають за сухої погоди і не знімають «чохликів».
Сорт Солегінний — високоврожайний. Один кущ може дати відро чудових плодів, але й це — не межа.
Він стійкий проти похолодання та посухи. Лише морози припиняють його вегетацію. Чудово розмножується самовисівом, даючи більш міцні й ранні рослини. А взагалі рекомендований для вирощування у відкритому грунті розсадним та безрозсадним способами.
Дуже любить тепло
Я вирощую фізаліс розсадою. Перед висіванням насіння протруюю у розчині марганцевокислого калію (1 г на 0,5 л води) протягом 15 хвилин, промиваю і висіваю в ящик (парник) на глибину 0,7-1 см у таку ж грунтосуміш, як для розсади помідорів. За температури +20-25оС насіння проростає через тиждень (можна висівати і накільчене насіння, що пришвидшує дозрівання та збір урожаю).
Коли з’являться сходи, розсаду загартовую. Якщо вона росте повільно, підживлюю розчином курячого посліду (1:12) чи настоєм коров’яку (1:10). Поливаю через 2-3 дні.
Розсаду в ґрунт висаджую наприкінці квітня — на початку травня. Вона має на цей момент 30-40 днів. Висаджують за схемою 30×30 см на сонячному місці, бо уродженець Мексики любить тепло. Загартована, з товстим стеблом рослина легко приживається. Молоді ж розвиваються повільно — 40-60 днів, потім швидко розростаються.
Фізаліс не пасинкую і не підв’язую — стебло у нього товсте й міцне. Тож не марную дорогоцінний час. Плоди утворюються в місцях, де відростають гілочки. Що кущ більш гіллястий, то більше буде плодів, тому в першій половині липня прищипую вершечки.
Особливого догляду не потребує. Придатний для вирощування на збіднених азотом і засолених ґрунтах. Догляд за рослиною полягає у розпушуванні грунту, виполюванні бур’янів, поливанні нормою 7-10 л на 1 м2. Фізаліс добре реагує на підживлення розчином курячого посліду (1:12) чи коров’яку.
Плоди фізаліса достигають через 50-60 днів після висаджування розсади у грунт або через 80-90 днів після висівання. Ознака стиглості — підсихання «чохликів». За сухої погоди стиглі плоди опадають і можуть зберігатися довго здоровими. Великі ж недозрілі обриваю і ставлю на дозрівання. Якщо недостиглі великі плоди зібрати в суху погоду і тримати в сухому прохолодному місці, то вони збережуться аж до весни. Їх треба періодично перевіряти й видаляти достиглі та пошкоджені. Дотримуючись цих правил, ви матимете змогу споживати свіжі плоди навіть узимку.
Найсмачніші в світі ліки
Наявність у плодах фізаліса великої кількості пектинових і дубильних речовин, мікроелементів та вітамінів робить його незамінним в умовах підвищеної радіації, бо він виводить з організму залишки солей важких металів: цезію, стронцію тощо.
А ще має протипухлинну та імуностимулюючу дії. Це — лікарська рослина із солегінною дією, яка допомагає при відкладенні солей у суглобах, остеохондрозі, сечокам’яній та жовчнокам’яній хворобах.
Особливий за цими показниками фізаліс сорту Солегінний (звідси і його назва), який виведено в Інституті оздоровлення та відродження народів України генним шляхом. Щоб досягти лікувального ефекту, достатньо з’їдати 1-5 плодів щодня впродовж місяця. Лікувальні властивості фізаліса зберігаються за будь-яких способів переробки, тобто цілющі не тільки натуральні плоди, а й варення, джем, желе з них.
Із розрослої чашечки «чохлика» фізаліса, яка обгортає плоди, готують солегінний чай, змішуючи їх в однакових пропорціях із листям брусниці, пагонами хвоща або з насінням дикої моркви.
Фізаліс уживають свіжим у салатах та окремо, як томат, вареним і печеним, використовують для приготування соусів, рагу, ікри.
П.М. Филіпчук. м. Коломия, Івано-Франківська обл.
Что ожидает 14 апреля метеозависимых людей, какой будет активность Солнца и возможность магнитных бурь?
Это неделя интенсивных изменений: сначала быстрый старт, потом страсть, а затем желание остановиться и насладиться…
Пасха или Воскресение Христово является одним из самых главных праздников христиан.
Весна – это время, когда напоминает о себе боль в пояснице, которую называют радикулитом. Почему…
Часто сваренные яйца трудно очистить от скорлубы: белок остается на внутренней стороне, разваливает яйца. Как…
С конца марта вступило в силу постановление №299*. Она изменяет правила начисления и выплаты пенсий.…