Среда, 24 апреля, 2024
ГлавнаяДачаМагія рослин: дивовижні властивості хризантеми

Магія рослин: дивовижні властивості хризантеми

З давніх часів в Китаї і Японії хризантема є символом здоров'я і довголіття. Перша згадка про цілющі властивості хризантеми з'явилися в Китаї ще більше 3000 років тому. Саме там з давніх часів квітки вживалися в їжу. А ще хризантеми - символ радості.

Для нервової системи і нирок

Цілющими вважаються бузково-фіолетові хризантеми, що виділяють чудовий аромат. В їхніх ефірних оліях присутні унікальні сполуки, які є рослинним аналогом гормонів. Вдихання запаху цих квітів, пелюстки, додані в їжу, — найкраще лікування гормональної недостатності, порушеного гормонального обміну.

Китайські лікарі стверджують: основна властивість хризантеми — здатність вносити рівновагу, що корисно насамперед для нервової системи і нирок, що відображають в організмі принцип рівноваги. Хризантема покращує стан серцево-судинної системи, береже організм від наслідків переохолодження. Пелюстки квіток хризантеми містять велику кількість мінеральних речовин — калію, магнію, фтору, йоду, фосфору, марганцю, селену, цинку, які необхідні для людського організму. Крім цього, хризантеми підсилюють апетит, знімають запалення в шлунку, кишечнику, пригнічують туберкульозну паличку.

Очищує повітря в квартирі

Через здатність цієї рослини виділяти в повітря бактерицидні речовини, присутність хризантеми покращує мікроклімат квартири. Хризантема очищає повітря подібно живиці хвойних рослин (але, на відміну від хвойних, хризантема легше витримує сухість і запиленість повітря міських квартир). Полоскання порожнини рота настоєм листя хризантеми рятує від розвитку пародонтозу, вирівнює текстуру шкіри, оновлює і збагачує її поживними речовинами. Чай з хризантемою знижує жар тіла, покращує зір, виводить токсини з організму, корисний для печінки. Застосовується при перегріванні, застуді, головному болі і запамороченнях. Сьогодні хризантему широко використовують як компонент різних чаїв. Засушені квітки хризантеми можна заварювати самостійно або ж із зеленим або чорним чаєм, їхній тонкий, сильний аромат прекрасно відтіняє, але не заглушає його смак.

Спосіб заварювання: кілька квіток залити окропом, настоювати 8-10 хвилин при t + 95оС. Лікувальний чай з хризантеми володіє також сечогінними властивостями, тому його можна пити і при захворюваннях нирок в якості профілактики.

Людині, яка страждає хворобою Паркінсона (тремтіння рук), рекомендується щодня розминати в пальцях листочок рослини і глибоко вдихати аромат, що виділяється, а також регулярно заварювати і пити чай. Таким чином, вже через 2-3 тижні хворий стає спокійнішим, а через місяць-півтора у нього перестають тремтіти руки, голова, зникає дзвін у вухах.

Виростити просто і легко

Хризантема — досить невибаглива у вирощуванні квітка. Найсприятливішим періодом для пересаджування і садіння хризантем є весна. Якщо квітучі рослини куплені в жовтні, то бажано висадити їх в горщики і в листопаді занести на зберігання в підвал, де температура повітря не вище +5оС. Можна висадити кущі в неглибокі траншеї і на зиму накрити утеплювачем.

У нашій кліматичній зоні популярні сорти низькорослих дрібноквіткових хризантем відмінно зимують у відкритому ґрунті при мінімальному укритті. Такі рослини на зиму не зрізають, а тільки навколо кущів утеплюють ґрунт листям. Але великоквіткові сорти хризантем таких спартанських умов зимівлі не сприймають, їх заносять у підвал. А на холодній веранді великоквіткові хризантеми можуть цвісти до грудня.

Рослини добре ростуть на сонячних місцях, вологопроникних, пухких і поживних ґрунтах із слабокислою або нейтральною реакцією. Тоді вони себе прекрасно почувають і радують нас гарними квітами.

Перед садінням в малородючу і щільну землю вносять перепрілий гній, компост або торф, деревний попіл. Влітку рослини регулярно поливають, 2-3 рази підгодовують органічними і мінеральними добривами (останній раз — у фазі появи бутонів).

Для розмноження хризантем використовують вегетативний метод — поділ куща або відділення кореневої порослі від основного маточного куща у вигляді вкорінених живців; практикують і розмноження зеленими живцями.

Тетяна ЛЯШЕНКО, садівниця.

м. Первомайськ Миколаївської області.

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине