Статьи

Тернопільчанка поділилася секретами вирощування лілій

Квітів у садку Людмили Ярославівни багато, проте найулюбленіша лілія. В колекції господині є 35 сортів, і щороку на клумбах з’являються новинки. Лілії полонили Людмилу своїм просто неземним ароматом, коли вони цвітуть, створюється враження, наче хтось навмисно розлив дорогі парфуми, якими хочеться постійно насолоджуватися.

Лілії – невибагливі і виростити їх зможе навіть початківець. Місце у саду для цієї рослини краще обрати сонячне, хоча у квітникарки частина лілій росте і в півтіні, проте краще квітують ті, що ніжаться під сонячними промінчиками увесь день. Висаджувати рослини можна восени і навесні, проте у першому випадку цвітіння наступає раніше. Обов’язково під час садіння в ямки Людмила Ярославівна додає перегній, деревний попіл, пісок і мінеральні добрива.

Також важливою умовою гарного росту і пишного цвітіння є пересаджування лілій кожні 5 років, якщо цього не робити — квіточки дрібнішають, та й сама рослина стає непривабливою, дичавіє. Цю процедуру варто проводити восени (у вересні). Головне правило при садінні і пересаджуванні – цибулинку заглиблюють на висоту трьох цибулин. Тобто, якщо цибулинка заввишки 5 см, то садивна яма повинна бути глибиною не менше 15 см. Перед висаджуванням усі цибулини Людмила Калинчук замочує на 1-2 години в розчині препарату Максим, це профілактичний захід, який допомагає позбавитися від гнилей і грибкових інфекцій.

Лілії не люблять застою води, тому не варто їх заливати, а ось підживлення їм завжди до вподоби. З приходом весни квітникарка розсипає по ділянці селітру, можна використовувати і органічні добрива.

На зиму нічим не вкриває, проте, аби рослини добре підготувалися до морозів, після цвітіння виламує зів’ялі квіточки, щоб рослина не витрачала на них поживні речовини, а навпаки, зміцнювала кореневу систему. Перед настанням холодів зрізає стебло так, щоб над рівнем ґрунту залишилося не більше 10 см.

Вирощуванням лілій Людмила Ярославівна займається вже понад 10 років, за цей час через її ділянку пройшов не один десяток сортів, проте вона пам’ятає свою першу лілію Конка Дор з лимонно-білими суцвіттями. Роки йдуть, але смаки не змінюються, найулюбленішими залишаються лілії з білими, кремовими і лимонними квітками.

Новое на сайте

  • Новости

В Минсоцполитики обратились с важным заявлением к пенсионерам-переселенцам: что нужно знать

Части пенсионеров прекратили начисление выплат. Можно ли их возобновить?

08/05/2024 07:55
  • Новости

Праздники и народные приметы 8 мая – что нельзя делать в Светлую среду

8 мая в Украине отмечают День памяти и победы над нацизмом, День памяти и примирения,…

08/05/2024 06:31
  • Новости

Просто шедевральный «Наполеон» — бюджетный рецепт любимого торта: не нужны ни масло, ни сметана

Рецептов торта «Наполеон» очень много и каждый из них хорош. Сегодня предлагаем самый бюджетный рецепт…

08/05/2024 05:26
  • Новости

Обязательно делайте это с кухонной губкой, иначе будете иметь проблемы со здоровьем

Кухонная губка – лидер по количеству бактерий на кухне. Как ее очистить? Делайте это с…

07/05/2024 23:27
  • Новости

Почему пионы плохо цветут – эти ошибки часто допускают многие цветоводы

После нескольких лет буйного цветения пион вдруг начинают слабо цвести или вовсе не завязывают бутоны.…

07/05/2024 22:56
  • Новости

Погода в Украине на среду, 8 мая

8 мая в Украине ожидается существенное снижение температуры и дожди в Закарпатье и местами в…

07/05/2024 22:19