No menu items!
Четверг, 18 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЧернігівський овочівник поділився секретами вирощування солодкого перцю

Чернігівський овочівник поділився секретами вирощування солодкого перцю

Мабуть, один з найбільш важливих показників «вміло вирощеного» перцю - його врожайність. Навіть не дуже досвідчені в цій справі люди розуміють, що багато великих перців на кущі не буває. А ось якщо середніх і дрібних плодів зовсім мало, тоді тут явно щось не так... Працюючи в городі, намагайтеся, щоб результат був вище або принаймні дорівнював витраченим зусиллям. Тоді можна отримати не лише задоволення від виконаної роботи, а й прогодувати сім'ю.

 

Ямкове садіння

Одним з основних аспектів успішного вирощування солодкого перцю ми вважаємо «ямкове» садіння. Перець вирощуємо вже більше 20 років, і при його садінні завжди вносимо в лунки перегній, компост або інший біоматеріал. Грунт на нашому городі не дуже підходить для вирощування перцю, але завдяки внесенню органічних добрив ми все одно отримуємо хороший урожай.

Коренева система дорослого куща солодкого перцю майже повністю поміщається в лунку (розміром 20х20х20 см), яку ми робимо звичайною штиковою лопатою. І якщо в неї внести 1-2 кг перегною, компосту або іншого органічного добрива, перець буде рости дуже добре.

Підстилка з органіки забезпечує його «їжею» і «м’якою постіллю», та й волога в ній зберігається краще. При такому способі вирощування солодкого перцю підживлення рослин розчином курячого посліду, гною або сечовини робимо, як правило, один раз через 7-10 днів після висадки розсади у відкритий ґрунт. Цей агрозахід дозволяє «підштовхнути» рослини до зростання. Надалі перцям потрібен тільки регулярний полив.

Крапельне зрошення

Критичний час для розвитку перцю настає, коли на ньому розпускається «королівська» квітка. Всі рослини перцю починають рости одним стеблом, потім обов’язково з’являється розвилка (стеблинка роздвоюється), ось в ній і з’являється ця квітка. Чому «королівська» — тому що перша і, як правило, найбільша. В цей час перцю необхідно приділити якомога більше уваги. Момент, коли зацвітає «королівська» квітка, свідчить про те, що рослина прижилася і пішла в ріст. Підтверджує це і поява пасинків до першої розвилки. Якщо цю квітку не видалити, рослина зупиняється в зростанні, починає годувати цього «малюка», піклуючись про продовження роду, а не про врожайність. В цей же період слід видалити всі пасинки до першої розвилки (трохи пізніше процедуру повторюємо на тих рослинах, де вони ще не з’являлися).

Якщо ґрунт сухий, поливаємо, якщо вологий після дощу — злегка підгортаємо уздовж ряду. Після цього мульчуємо грядку соломою або скошеною підсушеною травою. На мульчу кладемо стрічки крапельного зрошення.

У багатьох городників немає можливості облаштувати таку систему поливу або є сумніви, що зробити це складно. Насправді варто лише почати — і з часом весь ваш город буде «під краплею». В крайньому випадку покладіть хоча б мульчу, тоді можна буде поливати перці зверху зі шланга, щоб не розпушувати кожен раз ґрунт, оскільки навіть після сильного поливу він не буде ущільнюватися. Після проведення цих заходів залишається тільки регулярно поливати перці, потроху, але часто (через 3-5 днів в жарку погоду).

Фаворити наших грядок

Минулорічний сезон видався складним, як для садівників, так і для городників, проте є сорти перцю, котрі на відмінно справилися з погодними аномаліями і порадували щедрим врожаєм. Це: Симфонія, Азіатський гігант червоний і жовтий, Шай Ред Світ (Китай), Улюбленець, Червоний куб, Рум’яний бочок, Яблучний Спас.

Симфонія — ранньостиглий сорт, рослина досягає у висоту 60-70 см. Плоди жовті, великі (маса 300-400 г), циліндричної форми, з соковитою товстою стінкою і приємним солодким смаком.

Азіатський гігант червоний і жовтий — середньостиглі сорти з компактними кущами висотою 50-60 см. Плоди глянцеві, кубоподібно-пірамідальні, масою 250-350 г, з дуже товстою стінкою, неймовірно солодкі. Їх можна охарактеризувати так: два брата-«азіата», на обличчя гарні і смачні всередині.

Шай Ред Світ (Китай) — ранній сорт, кущ досягає у висоту 70-80 см. Плоди червоні, великі (маса 200-300 г), товстостінні, м’якоть соковита з приємним гармонійним смаком. Перців на кущі багато, як і личить справжнім «китайцям».

Улюбленець — середньостиглий сорт, кущ висотою 70-80 см. Плоди малиново-червоні пірамідальні, великих розмірів (маса 300-400 г), з соковитою товстою стінкою. Цей сорт — фаворит наших грядок.

Продумана агротехніка і вибір правильних сортів забезпечать хороший урожай. Бажаємо всім городникам у новому сезоні виростити великі, соковиті, солодкі перці!

Володимир СИРАЙ, овочівник-експериментатор.

м. Чернігів.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине