Статьи

Профілактика міжсезонних захворювань прянощами

Всі ми знаємо, що в міжсезоння (весна і осінь) наше самопочуття може погіршуватися. Влітку ми накопичуємо вітаміни, піднімаємо свій імунітет (їздимо відпочивати на море, водойми, споживаємо корисні продукти), а в міжсезоння загострюються простудні, шлунково-кишкові, суглобові, серцево-судинні захворювання. Ми йдемо в аптеку і купуємо ліки. А що можна зробити для профілактики свого здоров’я – урізноманітнити раціон прянощами.

Куркума — натуральний природний антибіотик. Це корінь тропічної рослини в молотому вигляді. Що робить хімічний антибіотик? Він вбиває всі бактерії: і погані, і хороші. Куркума вбиває тільки погані бактерії, а мікрофлору шлунка і кишківника навпаки — відновлює. Застосовується при будь-яких запаленнях. Не можна обробляти куркумою гнійні рани. Спочатку прибираємо з рани гній, а потім присипаємо куркумою. Застосовується при опіках, при болях в горлі (полоскати рот і горло), при отруєннях — 1стол. ложка на склянку води (випити). Куркума змінює уявлення про молоко: нам кажуть, що молоко після 40 років шкідливо для нашого здоров’я, але людина приходить в цей світ з молоком, з ним повинна і піти. Але якщо додати в молоко прянощі (куркума, кардамон, фенхель, імбир, мускатний горіх), воно принесе вам лише користь.

Імбир — корінь тропічної рослини, росте, як топінамбур. Свіжий імбир відрізняється від меленого — насиченою концентрацією. Найголовніше — він бореться з гіпоксією (кисневим голодуванням). А проявляється вона такими синдромами як: головний біль у метеозалежних, нудота, запаморочення. Імбир — це гостра пряність, добре розріджує кров і чистить стінки судин. Хто страждає від підвищеного тиску — вранці імбир додаємо в чай. Якщо людина хворіє на гастрит або виразку, пити такий чай треба після сніданку.

Імбир застосовується при остеопорозах, артритах, ревматизмі. На 1 л молока додати 2-4 стол. ложки імбиру, прокип’ятити. Налити у ванну теплої води, так щоб лежачи у ванні вода тільки трохи покривала вас, додати молоко з імбиром і полежати 10-20 хвилин. Можна робити компреси з кунжутного масла з імбиром, накладаючи його на хворе місце на 20 хвилин.

Кунжут — це джерело кальцію. Добова доза кальцію — 1 стол. ложка кунжуту. Цей кальцій засвоюється на 100%. З проблемами ротової порожнини (запалювальні процеси) допоможе справитися кунжутне масло, яким зранку треба полоскати рот.

Застосування великої кількості кунжуту згущує кров, щоб цього не трапилося достатньо додати до кунжуту імбир.

Фенхель — заспокоює, гармонізує центральну нервову систему. При проблемах шлунково-кишкового тракту: гастрити, виразки застосовується фенхель. Він розпалює «вогонь» травлення, не дає виділятися великій кількості жовчі, сприяє засвоєнню їжі. Якщо хочете позбавитися метеоризму, пийте чай з фенхелем.

Фенхель — охолоджуюча пряність, яка знижує температуру тіла. Якщо на вулиці спека, додайте до компоту м’яту і фенхель. Такий напій подарує прохолоду. Також фенхель радять застосовувати при гострих респіраторних захворюваннях, якщо піднімається температура тіла. Він швидко її нормалізує.

Галина Георгіївна ПРОСЯНА.

м. Лиман Донецької області.

Новое на сайте

  • Статьи

Поспешили заплатить за счетам заранее: как вернуть авансовый взнос за коммунальные услуги

Наш читатель Владимир Науменко из Черкасской области хочет узнать, как вернуть авансовый взнос за коммунальные…

02/05/2024 15:49
  • Новости

Крыжовник будет крупным и сочным: просто внесите это удобрение в мае

Какое удобрение стоит внести под кусты крыжовника, чтобы получить хороший урожай крупных ягод.

02/05/2024 15:04
  • Новости

Кекс «Пятиминутка»: простой и быстрый рецепт вкуснейшего угощения

Испеките вкуснейший шоколадный кекс всего за несколько минут и наслаждайтесь его незабываемым вкусом.

02/05/2024 14:19
  • Новости

Украинцы получат наличные деньги на оплату коммунальных услуг: расчет будет произведен с мая

Кому субсидию в неотапливаемом сезоне назначат автоматически, а кто для этого должен подать заявление.

02/05/2024 13:13
  • Новости

Ощадбанк вводит обязательную идентификацию для пенсионеров — кого это коснется

Кто должен в обязательном порядке пройти идентификацию в Ощадбанке и как это сделать.

02/05/2024 12:36
  • Новости

Началась регистрация на денежную помощь: как получить выплаты

Благотворительная организация выплачивает некоторым категориям украинцев по 6600 гривен. Что нужно для получения выплат.

02/05/2024 11:36