П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яТисячу гривень на ліки можна вже витрачати

Тисячу гривень на ліки можна вже витрачати

Этот материал также доступен на русском языке
З 24 січня пенсіонери, які зробили дві вакцини від коронавірусу та оформили «зелений» сертифікат у додатку «Дія», вже почали витрачати свою тисячу гривень на ліки. Кабмін прийняв відповідну ухвалу.

Наприкінці минулого року всі, хто отримав дві дози вакцини, стали отримувати тисячу, яку можна було витратити у рамках програми «еПідтримка» на покупку книг, заняття у спортзалі, відвідування кінотеатрів та музеїв. Тоді ж пенсіонерам пообіцяли надати можливість витратити тисячу на ліки.

З 24 січня така можливість для людей віком від 60 років стала реальністю. Згідно з ухвалою та за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, на ці гроші можна купити медикаменти в аптеках або замовити їх в інтернеті.

Однак пенсіонери можуть витратити виплату не на всі аптечні товари, а лише на ліки, дозволені в Україні (як за рецептом лікаря, так і без нього) .

Інші товари в аптеці не можна буде купити, наприклад:

  • дієтичні добавки,
  • косметичні засоби,
  • засоби гігієни та
  • медичні прилади (апарати для вимірювання тиску, інгалятори тощо).

Якщо виникнуть труднощі з вибором ліків, краще проконсультуватися із сімейним лікарем чи фармацевтом.

Увага! Банки перевірятимуть вік людини в момент купівлі медикаментів – чи є йому 60 років. Ми ж рекомендуємо вам при поході в аптеку про всяк випадок захопити документ, що підтверджує ваш вік.

Наша довідка

Державну виплату у розмірі 1000 гривень не можна отримати готівкою. У додатку «Дія» треба оформити спеціальну картку в електронному вигляді, яку можна отримати на руки у відділенні відповідного банку.

Якщо пенсіонер не може самостійно оформити електронну картку, він може звернутися до банку, де йому нададуть допомогу.

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні