П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає «серцевий кашель»?

Чому виникає «серцевий кашель»?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже звикли, що кашель виникає при застуді або алергії. Однак буває і так званий серцевий кашель.

Що це за недуга і чому вона вважається небезпечнішою, пояснила лікарка-пульмонолог дніпровської міськлікарні №9 Наталія Масич.

У чому відмінність?

Як правило, кашель виникає у відповідь на подразнення розташованих в бронхах рецепторів: відкашлюючись, ми очищаємо дихальні шляхи від слизу, рідини, пилу та інших сторонніх речовин. Такий кашель може ситуативно виникнути і у здорової людини, а може бути симптомом бронхіту, пневмонії, астми, алергії та інших захворювань.

Механізм виникнення серцевого кашлю дещо інший. Його причина – виникнення в легенях застійних явищ, які утворюються, коли серце не в змозі нормально перекачувати кров. Найчастіше це відбувається через збій функції лівого шлуночка. Своєю чергою, синхронність роботи шлуночків серця порушують різні серцеві патології.

Згідно зі статистикою, мінімум кожен десятий випадок кашлю спровокований проблемами серцево-судинної системи. В особливій групі ризику – люди похилого віку, які часто страждають від ослаблення насосної функції серця – хронічної серцевої недостатності. Її непрямими ознаками є збільшення маси тіла, задишка, набряки кінцівок, непереносимість задушливих приміщень.

Причини і фактори ризику

Викликати погіршення кровотоку в малому (легеневому) колі кровообігу, який відповідає за постачання дихальної системи, може цілий ряд захворювань. В першу чергу, це ішемічна хвороба серця, стенокардія, гіпертонія і різні види аритмій. Небезпечними є також міокардит, кардіоміопатія, інфаркт міокарда, вроджені та набуті вади серця, патології мітрального клапана і аорти.

Також розвиткові серцевого кашлю можуть сприяти захворювання ендокринної системи, важка ступінь анемії і системне вживання деяких ліків, часті стреси.

І якщо на початковій стадії порушення циркуляції крові в легеневому колі кровообігу проявляється лише легким покашлюванням, то в запущених випадках може призвести навіть до такого небезпечного стану, як набряк легенів.

Тривожні симптоми

Серцевий кашель можна самостійно відрізнити від «простудного» за низкою характерних ознак. Він майже завжди сухий, без виділення мокротиння (лише при набряку легенів можливе кровохаркання) і супроводжується відчуттям постійного браку повітря. Також часті супутники серцевого кашлю – задишка, запаморочення, посиніння губ і кінчиків пальців, болі в області серця, прискорене серцебиття, здуття вен на шиї. Примітно і те, що кашель та супутні симптоми помітно посилюються в лежачому положенні, тому хворі часто змушені спати напівсидячи.

Крім того, людина відчуває загальну слабкість, може спостерігатися непритомність. А ось підвищення температури серцевий кашель не викликає. Також, на відміну від кашлю при запаленні дихальних шляхів, що розвивається стрімко, кашель «від серця» наростає поступово і може тривати роками, турбуючи пацієнта при найменшому фізичному навантаженні.

Що робити?

При виникненні характерних симптомів потрібно звернутися до сімейного лікаря, кардіолога або пульмонолога. Спеціаліст збере анамнез і направить вас на необхідні обстеження: електрокардіограму, УЗД серцевого м’яза, МРТ або КТ серця, рентген легенів.

Лікування призначається залежно від виявлених проблем в роботі серця. Найчастіше це комплексна лікарська терапія (препарати, які зміцнюють м’яз серця і нормалізують серцеву діяльність, сечогінні та протикашльові засоби). Але іноді рекомендується і оперативне втручання.

Крім вживання ліків, дуже важливо нормалізувати спосіб життя: спати не менше 7 годин на добу, уникати стресів, контролювати власну вагу, бути фізично активним і відмовитися від шкідливих звичок. Крім того, при серцевих патологіях необхідна дієта: головне – знизити вживання рідини і солі (максимум 1,5 л і 5 г на добу відповідно). Основу раціону мають складати цільнозернові крупи, риба, філе птиці, нежирна молочка, фрукти і овочі.

Самолікування не рекомендується

Лікувати серцевий кашель народними засобами не рекомендується, оскільки патології, що його викликали, без належної терапії можуть призвести до небезпечних для життя ускладнень. Але за узгодженням з лікуючим лікарем для зняття нападів кашлю і поліпшення роботи серця можна застосовувати фіточаї (на основі плодів глоду, кореня валеріани, листя меліси, кропиви собачої (пустирника), перстачу), настій калини з медом, свіжовичавлений морквяний сік.

Ірина Лебединець

Раніше повідомлялося: Як зберегти здоров’я хребта?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні