Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЕліксир від старості: пошуки продовжуються

Еліксир від старості: пошуки продовжуються

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені давно намагаються знайти спосіб продовжити життя, а також позбавити людство від неприємностей, пов'язаних зі старістю та хворобами.

Нещодавно американський мільярдер Джефф Безос виділив кілька мільярдів доларів на пошуки цього “еліксиру безсмертя”. Дослідження, що почалися, можуть розтягнутися на роки, але якщо вони увінчаються успіхом, людство отримає шанс забути про старість і хвороби.

Чому ми старіємо?

Старіння – зміна того, як ми почуваємося і виглядаємо – відбувається на клітинному і генному рівнях. Неминуче старіння тіла супроводжується зниженням біологічних функцій, а також змінами в психології та поведінці людини.

У старшому віці погіршується стан здоров’я, а організм стає вразливішим для хвороб, оскільки знижується ефективність імунної системи.

Вчені вважають, що ці процеси пов’язані зі втратою клітин внутрішніх органів, а також з тим, що клітини не здатні самі відновлюватися у надзвичайних ситуаціях. Вони не можуть виконувати свої функції так само ефективно, як у молодості. З часом у клітинах накопичуються пошкодження, і особливо багато «несправних» клітин збирається в шкірі, печінці, легенях та селезінці.

Щоб знайти спосіб змінити цей механізм, вчені кількох країн розпочали масштабні дослідження.

Передбачається, що вони допоможуть створити засіб від старіння та позбавити людство багатьох невиліковних захворювань і навіть інвалідності.

Клітини «навчать» відновлюватися

У новому медичному проекті задіяні найкращі уми світу – нобелівські лауреати з медицини, генетики, фізіології. Інститути, в яких будуть проводитися дослідження, хочуть відкрити у Каліфорнії, Великій Британії та Японії. Усі результати роботи, які отримають вчені у цих інститутах, збиратимуться у спеціально створеній лабораторії для розробки «антівікових» ліків.

Насамперед дослідники працюватимуть над створенням біотехнології з відновлення здоров’я клітин та їхньої стійкості до вікових змін. Інакше кажучи, вчені шукатимуть спосіб змусити клітини самообновляться чи перетворюватися на клітини різних органів прокуратури та тканин.

Незважаючи на фантастичність цієї ідеї, вчені впевнені, що тіло людини в міру старіння можна відновлювати і навіть можна лікувати вікові захворювання, наприклад, деменцію.

Якщо дослідникам вдасться навчитися ефективно та безпечно перепрограмувати клітини, то в перспективі це може започаткувати створення технології безсмертя.

Раніше ми писали про старість на радість: щоб бути здоровим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні