Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовини13 лютого – всесвітній день шлюбу

13 лютого – всесвітній день шлюбу

Этот материал также доступен на русском языке
13 лютого - день, багатий на свята. Їх багато, і всі вони привносять у життя трохи новизни.

Отже, що ми відзначаємо? Всесвітній день радіо, день народження кінокамери – свята на честь винаходів, які перевернули світ і без яких немислимо наше сьогодення. Свята національні та професійні – день матері в Норвегії, день рідної мови та писемності в Якутії, день Аерофлоту в Росії. Поряд із серйозними датами – наприклад, всесвітній день шлюбу, відзначаються і міжнародний день презервативу, день подруг і день шалено закоханих у мене.

І вже зовсім екзотичні день тортелліні та день бродячих дверей. Вибирайте до душі!

День народження кінокамери

Легенда створення першої кінокамери нагадує історію відкриття закону всесвітнього тяжіння чи періодичної таблиці Менделєєва. Згідно з нею, Луї Люм’єр сконструював і зібрав своє ноу-хау, рятуючись від безсоння. Проектор із кулачковим механізмом відтворював зображення з перфорованої плівки на екран (полотно, стіну).

13 лютого 1895 року брати Луї та Огюст Люм’єр отримали патент на винахід, який назвали синематографом. 28 грудня того ж року вони продемонстрували пристрій у дії. Луї та Огюст влаштували платний атракціон – перегляд першого короткометражного фільму про прибуття поїзда на станцію у «Гран кафе» у Парижі. Незважаючи на те, що за перший вечір показу підприємці заробили лише 35 франків (яких вистачило лише на оплату оренди), вони відмовилися продати свій кінопроектор директору театру Робер-Уден – ілюзіоністу Жоржу Мельєсу.

Брати не розраховували на світовий успіх та популярність. Головна мета, яку вони мали – поліпшити фінансовий добробут. Але кінематограф швидко завойовував популярність і став улюбленим проведенням часу. До 1898 фільмотека Люм’єр виросла до 500 картин.

Що сталося 13 лютого в Україні та світі?

1895 – брати Луї та Август Люм’єр створюють перший кіноапарат.

1917 – в Англії уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

1921 – для участі в похороні князя Кропоткіна, вченого та анархіста, з московських в’язниць під слово честі були випущені всі утримані там анархісти. Після похорону на Новодівичому кладовищі вони всі повернулися до місць ув’язнення;

1934 – льодом Чукотського моря роздавлено пароплав «Челюскін». Почалася епопея порятунку постраждалих;

1940 – Михайло Булгаков закінчив роман «Майстер і Маргарита»;

1942 – розпочався примусовий вивіз українського населення з окупованих територій на працю до Німеччини.

1945 – початок масового бомбардування англо-американською авіацією Дрездена;

1956 – в Антарктиді відкрито першу радянську наукову станцію «Мирний»;

1959 – у продаж надійшли перші ляльки Барбі.

1960 – перший випробувальний вибух французького ядерного вибухового пристрою на полігоні Регган

2009 – Bombardier Q400 впав прямо на житловий будинок поблизу Буффало (США). Загинули 49 людей, які перебували на борту, а також мешканець будинку.

Раніше ми розповідали вам про день історії 12 лютого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні