Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачТканина батист з вишивкою – як шити та доглядати за виробами

Тканина батист з вишивкою – як шити та доглядати за виробами

Этот материал также доступен на русском языке
Тонка напівпрозора тканина створена для спекотної погоди: прикриває шкіру від сонячних променів, пропускає повітря, вбирає вологу, миттєво висихає, майже не мнеться.

Модельєри часто використовують тканина батист з вишивкою для круїзних, літніх та весільних колекцій.

Чим відрізняється батист

Батист буває бавовняним, лляним, зі змішаної натуральної сировини, з додаванням синтетичних волокон. Батист – це спосіб сплетення волокон під час виробництва тканини: найтонші рівні нитки переплітаються з великими проміжками. Мініатюрні отвори тканини рівні або перевищують товщину ниток основи. Виходить дуже легкий та повітряний матеріал.

Вишивка на батисті

Особливість батиста – пластичність, повітряні інтервали розтягують полотно. До винаходу машинної вишивки батист прикрашали вручну. Праця білошвейки оплачувалася високо: треба контролювати кожен стібок. Пяльця не використовують – щільний обідок миттєво розтягує тканину.

Вишивка по батисту одночасно прикрашає та зміцнює тканину:

  • немає деформації, після розкрою деталі виробу зберігають розмір та форму;
  • монохромний патерн задає певний ритм та настрій тканини;
  • виріб з вишитим декором набуває об’єму та зберігає легкість.

Сьогодні вишиті тонкі тканини доступні масовому споживачеві. Для створення літніх суконь та сарафанів використовують батист із машинною вишивкою – прошву. Вишиті вузькі смужки батиста використовують для обробки краю дитячого та літнього вбрання, оборок, воланів, манжет, комірів, ажурних вставок.

Як пошити й випрати сукню з вишитого батиста

При купівлі тканини зважте на необхідність декатування матеріалу (замочування у воді температурою до 40°С). Результат – усадка до 7-10%. Декатують тканину до розкрою, інакше після першого прання річ сяде і буде малою. Розкрій тканини звичайний, з припуском на шви та відвороти. Використовуються тонкі міцні нитки, тонкі голки, лапки.

Найніжнішу тканину перуть дуже обережно:

  • у делікатному режимі у сітчастому чохлі або руками;
  • температура до 30°С;
  • замість порошку – гель;
  • без режиму віджиму та сушіння.

Прасувати на м’якій тканині ідеально чистою праскою з виворітного боку. Можна не прасувати: розправте вологу тканину, при висиханні нитки розправляться самі.

В інтернет-магазині Атлас доступні онлайн різні види батиста – гладкофарбований, мерсеризований, з вишитим патерном. Якісні фотографії дають повне уявлення про матеріал, щільність плетіння, якість ниток і відтінок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні