Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо думають пенсіонери та юристи про реформу пенсії та індексацію?

Що думають пенсіонери та юристи про реформу пенсії та індексацію?

Этот материал также доступен на русском языке
На електронну пошту редакції надійшов лист від пенсіонера Олега Блозовського. Він дуже різко висловився на адресу журналістів, які «вселяють надію в українських пенсіонерів» з приводу реформ та індексації пенсійних виплат.

«Те, що пенсійна реформа назріла, зрозуміло вже давно, але не так, як нам пропонують – всіх зрівняти на кінець життя, хто працював і платив, і тих, хто не працював і не платив податки», – пише пенсіонер. І наводить власний приклад: завдяки стажу 36 років і високій зарплаті його пенсія – понад 10 тисяч гривень. Але за два роки індексація склала лише 200 гривень, що незрівнянно з інфляцією. Ми теж вирішили висловити власну точку зору.

З листа не зовсім зрозуміло, про який саме матеріал йде мова. Втім, ми завжди намагаємося бути обережними у своїх публікаціях і посилатися або на нормативні документи, або на ті джерела, з яких беремо інформацію. Звісно, вітчизняне пенсійне законодавство доволі складне і заплутане, тому інколи дуже важко однозначно трактувати ті чи інші нюанси і виписувати їх максимально чітко.

Щодо справедливості нинішньої пенсійної системи – це взагалі тема для окремої великої дискусії. Безперечно, у нас існує диспропорція щодо обчислення старих і нових пенсії. При чому обурені певною мірою як «старі», так і «молоді» пенсіонери – кожен по-своєму.

***

Що стосується індексації – це ще одна окрема наболіла тема. Важливо розуміти, що які б відсотки і коефіцієнти не називали в уряді чи в ЗМІ, пенсія кожної людини обчислюється індивідуально, і кожен випадок потрібно розглядати окремо.

Вже відомо, що за минулий рік розмір середньої пенсії в Україні зріс орієнтовно на 16%: на 1 січня 2022 року він складав 3991,53 гривні, а зараз становить 4622,59 гривні. Тобто в середньому за рік пенсії зросли на 631,06 гривні. При цьому ми чудово знаємо, що є люди, яким не додали за цей період жодної копійки. Також, за останніми даними, відомо, що понад 60% людей отримують пенсію нижче 4000 гривень, тобто нижче середнього розміру.

***

Нагадаємо, що з 1 березня 2022 року пенсії індексувалися на 14%. Але на цю суму підвищили не саму пенсію, а лише зарплату, яка підставляється у формулу розрахунку. Врешті-решт результат у всіх був дуже різним. Тому тут треба бути уважним як журналістам, котрі інколи можуть спотворювати інформацію, так і читачам, які також можуть бути не завжди уважними. Якою насправді буде індексація пенсій цього року, поки достеменно невідомо, є лише припущення, про які ми також писали.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні