Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії в Україні: чим небезпечний ранній вихід на заслужений відпочинок?

Пенсії в Україні: чим небезпечний ранній вихід на заслужений відпочинок?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей передпенсійного віку мріють вийти на пенсію раніше за досягнення 60-річчя. Але вчені зі США дійшли висновку, що ранній вихід на пенсію прискорює зниження когнітивних здібностей. Не варто скидати з рахунків матеріальну складову. Майже половина українців отримує пенсію нижчу за 3000 гривень.

Ранній вихід на пенсію знижує когнітивні функції

В рамках великого дослідження вчені Пламен Ніколов та Шахадат Хоссейн з Бінгемтонського університету США вивчили дані унікальної китайської пенсійної програми, яка була введена у 2009 році для боротьби з бідністю серед літнього населення у сільській місцевості.

Вчені змогли проаналізувати відомості про здоров’я, пам’ять та уважність тих, хто використовував план дострокового виходу на пенсію, з тими, хто все ще працює у віці 60 років.

Як виявилося, учасники раннього виходу на пенсію у наступні роки швидко втратили соціальну активність, що безпосередньо вплинуло на когнітивні показники: пам’ять, уважність, уяву, логіку. Якщо порівнювати чоловіків і жінок, то згідно з дослідженням, саме у представниць прекрасної статі частіше знижуються когнітивні здібності та підвищений ризик деменції.

Щодо здоров’я, то ранній вихід на пенсію загалом сприятливо впливає на здоров’я. На заслуженому відпочинку люди починають краще спати, менше вживати алкоголь та нервувати.

Підсумовуючи, Пламен Ніколов зазначає, що загалом ранній вихід на пенсію скоріше корисний для здоров’я. А щоб уникнути негативних наслідків, потрібно лише підтримувати соціальну та фізичну активність.

Рання пенсія – пастка для українців

Про пастки пенсійної системи розповів директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, і стосуються вони передусім тих, хто скористався достроковим виходом на пенсію.

Справа в тому, що чим більше працює людина, тим більше стаж і, відповідно, пенсія. Звичайно, за умови, що відрахування роботодавець робить не з мінімальної зарплати, а решту людина не отримує в конверті.

«Чим пізніше людина виходить на пенсію, тим більша пенсія, звичайно, якщо роботодавець продовжує відраховувати кошти до Пенсійного фонду. І не лише тому, що збільшується страховий/трудовий стаж, а й тому, що кожен додатковий понад 60 років розраховується з підвищеним коефіцієнтом», – наголосив Юрій Ганущак.

Звичайно, у перші роки на пенсії, коли людина продовжує працювати, її розмір не особливо впливає на загальний дохід, але після настання віку зносу додаткові заробітки фактично закінчуються, а з настанням віку недуг зростають витрати на ліки, тоді як пенсія не відстежує ці об’єктивно зростаючі потреби. Тобто ранній вихід на пенсію, коли ще є можливість працювати, болісно позначається саме у зрілому віці.

Тому, якщо є можливість, здоров’я та бажання, то краще продовжувати працювати.

Тим більше в Україні середня пенсія у працюючих пенсіонерів вища, ніж у тих, хто вважав за краще піти на заслужений відпочинок.

Джерело: zn.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні