Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПерерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: чи варто чекати на підвищення виплат у 2023...

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: чи варто чекати на підвищення виплат у 2023 році?

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 квітня проводиться автоматичний перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють. Якщо людина після призначення пенсії пропрацювала ще 2 роки, вона має право на перерахунок пенсії за стажем.

Про це розповіли в Управління соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату Федерації профспілок України.

Так, перерахунок проводиться з 1 числа місяця, в якому надійшло звернення, якщо заяву з необхідними документами подано до 15 числа включно, та з 1 числа наступного місяця, якщо вони подані після 15 числа (ст. 45 Закону №1058).

Коли пенсії працюючим пенсіонерам перерахують автоматично?

Частиною четвертою статті 42 Закону №1058 також передбачено перерахунок працюючим пенсіонерам автоматичним (без звернення пенсіонера).

Зазначений перерахунок провадиться щорічно з 1 квітня особам, які накопичили 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку пенсії) станом на лютий місяць року, в якому провадиться перерахунок.

Такий перерахунок провадиться на найбільш вигідних умовах, тобто або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії (абз. 5 ч. 4 ст. 42 Закону №1058).

З урахуванням строків надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб, автоматичний перерахунок зазвичай проводиться у травні з проведенням відповідної доплати з 1 квітня.

Чи буде підвищення пенсій у 2023 році?

Однак, як і за індексацією, пунктом 8 Прикінцевих положень Закону №2710 передбачено: у 2023 році автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам буде здійснюватись у порядку, на умовах та у строки, визначені Кабміном.

У свою чергу, підвищення пенсій у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму у 2023 році не проводитиметься, оскільки відповідно до ст. 7 Закону №2710 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зафіксовано на рівні грудня 2022 року у розмірі 2093 грн, і протягом року не змінюватиметься.

Як наслідок, у 2023 році не проводитиметься підвищення мінімального розміру пенсії та інших складових пенсійних виплат, розмір яких обчислюється із застосуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Читайте також: Кому у 2022 році пенсії підвищили в середньому на 5 тисяч гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні