Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро підвищення пенсії військовослужбовцям

Про підвищення пенсії військовослужбовцям

Этот материал также доступен на русском языке
Кабмін ухвалив Постанову «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб» №713. Постанова стосується перерахунку пенсій військовослужбовцям.

Нагадаємо, що пенсії підвищуються заднім числом – з 1 липня. Максимальний розмір доплат становитиме 2000 гривень, але прибавку отримають не всі. Ось про це варто розповісти докладніше.

Який мінімум повинні платити?

У Постанові №713 всього три основні пункти.

1. Всім, кому пенсію призначено до 1 березня 2018 року, встановлюється щомісячна доплата в сумі 2000 гривень. Це ж стосується осіб, яким пенсію призначено після зазначеної дати, але з урахуванням грошового забезпечення, яке діяло станом на 1 березня 2018 року.

Можуть бути випадки, коли пенсію призначено до 1 березня 2018 року, проте після зазначеної дати її з якоїсь причини перераховували. Якщо пенсія після такого перерахунку зросла менше ніж на 2000 гривень, то до неї теж встановлюється доплата в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

2. Загальний розмір пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», тепер не може бути нижчим за 3584 гривні.

Видається це так, що до мінімальної пенсії, встановленої на 1 липня в розмірі 1854 гривень, просто додали 2000 гривень. А саму суму в розмірі 2000 гривень, очевидно, взяли зі стелі. Але для тих військовиків, які отримували мінімалку, це, звичайно, істотна надбавка. 

3. Підвищується мінімальна пенсія для учасників бойових дій. Раніше загальний розмір пенсії з усіма надбавками у такої категорії громадян не міг бути нижчим за 165% прожиткового мінімуму, що на 1 липня склало б 3059,10 гривні (1854 грн. х 165%). Тепер розмір такої пенсії становитиме не менше 210% прожиткового мінімуму, тобто 3893,40 гривні (1854 грн. х 210%). Приріст становить 834,30 гривні (в даному разі було внесено зміну до Постанови Кабінету Міністрів «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» № 656 від 28 липня 2010 р.).     

Що цьому передувало? Відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», розмір пенсії силовиків залежить передусім від розміру грошового забезпечення. Більше того, всі пенсії, призначені за цим законом, підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення чинних військовослужбовців. Здавалося б, треба просто виконувати закон. Але у нас у державі це працює далеко не завжди. Даний закон у цьому сенсі працює лише тоді, коли рішення про підвищення окладів військовослужбовцям ухвалюється Кабінетом Міністрів. Так було, наприклад, 2018 року. Та й той перерахунок зробили з серйозним запізненням, і потім іще кілька років заднім числом виплачували борг за згаданим підвищенням.

По слідах перерахунку пенсій 2018 року

Нагадаємо, що в березні 2018 року силовикам почали робити перерахунки пенсій на підставі Постанови Кабінету Міністрів «Про перерахунок пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» №103 від 21 лютого 2018 року. А цю постанову своєю чергою було ухвалено на підставі попередніх рішень уряду: №704 від 30 серпня 2017 року («Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб») і №988 від 11 листопада 2015 року («Про грошове забезпечення поліцейських Національної поліції»). Як бачимо, оклади поліціянтам підвищили фактично з 2016 року, а рішення про перерахунок пенсій, призначених за лінією МВС, ухвалили тільки 2018 року. Виплату відповідних заборгованостей розтягнули на кілька років. Період виплати цих заборгованостей якраз закінчився. Кілька років колишні працівники органів внутрішніх справ щомісяця отримували разом із поточною пенсією суму заборгованості за минулий час, розбиту на кілька років. Тепер пенсію мали виплачувати в чистому вигляді, вже без заборгованості. Але силовики звикли щомісяця отримувати конкретну суму, до якої входили пенсія за конкретний місяць і частина доплати за попередній період. Коли виплата заборгованості закінчилася, то фактично такі пенсіонери мали відчути зменшення вже звичних виплат. Ухвалення Кабінетом Міністрів постанови від 14 липня пов’язане частково з тим, щоб не викликати відповідного невдоволення. І в принципі рішення уряду про підвищення пенсій з 1 липня було ухвалено багато в чому під тиском військових пенсіонерів, які часто і активно мітингували з цього приводу. «Страйкували» вони під Верховною Радою і безпосередньо 14 липня, в день ухвалення відповідної постанови. Хоча рішення про перерахунок військових пенсій напередодні вже кілька разів анонсували, про що встигли заявити і президент, і прем’єр-міністр. Проте силовики все одно мовби за інерцією вийшли цього дня на протест. Або ж хтось підштовхнув їх знову вийти на протест, маючи на увазі свої політичні цілі.

Точкові зміни проблему не вирішать

Суть же всього, що сталося, полягає в тому, що, незважаючи на перерахунок військових пенсій 2018 року, диспропорція при призначенні старих і нових пенсій залишилася. Ті, що йдуть на пенсію зараз, отримують її у вищому розмірі порівняно з тими, хто пішов на пенсію в попередні роки. У «нових» пенсіонерів оклади все одно вищі, ніж у «старих». Просто збільшення грошового забезпечення чинних військовослужбовців проводиться не на підставі рішень Кабміну, а на підставі рішень інших органів, наприклад, Міністерства оборони або Генерального штабу. Властиво, такі укази впливають на оклади тих, хто виходить на пенсію зараз. А особи, які вийшли на пенсію давно, залишаються за бортом, хоча у них можуть бути і вислуги більші, і звання вищі. Крім того, пенсії військовослужбовців вже давно не підлягають індексації, яку обіцяють відновити з наступного року. Тому в уряді і вирішили трохи вирівняти ситуацію, підтягнувши розміри давно призначених пенсій. З одного боку, додати до пенсії відразу 2000 гривень – це безпрецедентне підвищення. З іншого боку, питань залишається маса. Несправедливість у розрахунках все одно залишається. Замість комплексних і продуманих змін в законодавстві ми знову отримуємо точкові тимчасові зміни в ручному режимі.  

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні