Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаОбчислюємо доплату за понадстаж 

Обчислюємо доплату за понадстаж 

Этот материал также доступен на русском языке
Основний розмір вашої пенсії виший за мінімальний. Таким чином, доплата за наднормативний стаж береться від зазначеного розміру мінімальної пенсії.

«Я народився 1958 року, отримую пенсію за віком. Мій страховий стаж 43 роки, наднормативний – 8 років. Пенсія 3180 гривень. Хочу запитати: чому при перерахунку пенсії за 8 років понаднормового стажу мені додають всього 5 гривень, а не 17,12 гривні?

Микола Олексійович, м. Харків»

Покажемо розрахунок зазначеної доплати конкретно на вашому прикладі. До 1 грудня 2020 року розмір мінімальної пенсії за віком становив 1712 гривень. Після зазначеної дати – 1769 гривень. Очевидно, що основний розмір вашої пенсії вищий за мінімальний. Таким чином, доплата за понаднормовий стаж береться від зазначеного розміру мінімальної пенсії. Звідси робимо висновок, що до грудня 2020 року доплата за 8 років понаднормового стажу у вашому випадку становила 136,96 гривні (1712 грн. х 8%). Як ми вже сказали вище, з 1 грудня 2020 року розмір мінімальної пенсії зріс до 1769 гривень. Отже, у вашому випадку розмір доплати за 8 років понаднормового стажу збільшився на 4,56 гривні і склав 141,52 гривні (1769 грн. Х 8%). Доплату за понаднормовий стаж було встановлено до вашої пенсії відразу при призначенні пенсії. При збільшенні мінімальної пенсії у вашому випадку автоматично зростає зазначений вид доплати. Хоча, як бачимо, прибавка виходить зовсім незначна. Минулого разу вона склала навіть менше 5 гривень. Нагадаємо, що якщо основний розмір пенсії нижчий за мінімальний, то доплата за понаднормовий стаж береться від основного розміру пенсії і, таким чином, може бути ще нижча. У таких випадках при збільшенні мінімальної пенсії зростає не доплата за понаднормовий стаж, а розмір доплати до мінімальної пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні