Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям доведеться серйозно переглянути сімейний бюджет: затверджено підвищення тарифів на розподілення електроенергії

Українцям доведеться серйозно переглянути сімейний бюджет: затверджено підвищення тарифів на розподілення електроенергії

Этот материал также доступен на русском языке
Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг 23 травня затвердила план двоетапного підвищення тарифів на розподілення електроенергії.

У червні, залежно від класу напруги, тарифи для обленерго зростуть на 7-34%. Найбільше подорожчання чекає “Закарпаттяобленерго”, найменше – “ДТЕК Київські електромережі”. У липні відбудеться друге подорожчання у середньому на 23%.

На ціні електрики для населення це поки не позначиться, але в НКРЕКУ наголошують, що чинний тариф покриває лише 28% витрат на виробництво, транспортування та сплату податків.

Ринкова ціна для кінцевих (зокрема побутових) споживачів становить понад 5,5 грн за кВт⋅год. Тоді як пересічні громадяни платять лише по 1,44, за умови споживання менше ніж 250 кВт·год на місяць.

Проте, настільки суттєво підвищувати тарифи для населення поки що не планується – попередньо вони збільшаться приблизно вдвічі (до 2,4–2,8 грн).

При цьому найменш забезпеченим платитимуть субсидії, розмір яких залежить від тарифів. Очікується, що люди з низькими доходами “практично не відчують” змін.

Раніше у НКРЕКУ зазначали, що підвищення тарифів на електроенергію дозволить і надалі проводити ремонт мереж, пошкоджених під час обстрілів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні