Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіБагато українців приголомшені: у Раді планують змінити правила надання відпусток

Багато українців приголомшені: у Раді планують змінити правила надання відпусток

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9309, яким хочуть змінити правила надання відпусток громадянам та виплати відпускних, незважаючи на воєнний стан у країні.

Найбільше українців у цьому законопроекті схвилювали терміни виплати відпускних.

Якщо проект буде ухвалено, то на відпочинок грошей не буде.

Раніше ми розповідали, що деяким українцям установлена додаткова відпустка.

Зараз, за чинним законом, роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові відпускні до його виходу у відпустку. Фактично у відпустку працівник іде з усією сумою відпускних наперед. А згідно з новим законопроектом, роботодавцю пом’якшать терміни виплати відпускних. Адже зараз під час війни далеко не завжди на підприємстві є вільні гроші, які можна виплатити відпускникам.

Тепер, якщо новий закон ухвалять, роботодавець зможе виплачувати працівникам відпускні протягом відпустки. Але є одна приємне уточнення. Нардепи вважають, що такі норми щодо відстрочення виплат на пізніший момент, граничні терміни якого не визначені, погіршують умови виплат працівникові. У зв’язку з цим вони пропонують доповнити норму за погодженням із працівником строку оплати відпустки, але не пізніше дня закінчення відпустки.

Чи можна поділити відпустку на частини?

За потреби працівник може поділити свою щорічну відпустку на частини. Таке право надається йому ст. 12 Закону про відпустки. Водночас є дві умови:

  • основна безперервна частина щорічної відпустки не може бути меншою за 14 календарних днів. При цьому в рахунок цих 14 днів можна брати як основну, так і додаткову відпустку;
  • інші дні щорічної відпустки надаються працівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надано відпустку.

Читайте також: В Україні планують скоротити робочий день і збільшити відпустку – кого це торкнеться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні