П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовини26 травня - Всесвітній день рудих: 5 цікавих фактів про рудоволосих

26 травня – Всесвітній день рудих: 5 цікавих фактів про рудоволосих

Этот материал также доступен на русском языке
26 травня 2023 року – п'ятниця. Цього дня відзначають Всесвітній день афроамериканського танцю лінді-хоп та День рудоволосих.

26 травня – Всесвітній день рудих. Перша подія сталася 2005 року. На фестиваль щороку з’їжджаються рудоволосі красені та красуні з усіх куточків планети. Вважається, що всі рудоволосі жителі Європи – нащадки кельтів. Однак деякі історики стверджують, що вони пішли від неандертальців, які проживали на цій території понад 10 тисяч років тому.

Цікаві факти про рудоволосих

  1. Великими рудими були імператор Нерон, цар Давид, троянська принцеса Олена, Афродіта, наполеон Бонапарт, Марк Твен, Вінсент ван Гог, Галілео Галілей, Вінстон Черчілль та багато інших.
  2. Загалом 1-2% людей або близько 20 осіб з тисячі мають руде волосся.
  3. Давні греки були впевнені, що рудоволосі люди після смерті перетворюються на вампірів.
  4. Руде волосся сивіє не так, як інші типи волосся – воно спочатку стає світлим і тільки потім поступово сивіє.
  5. За часів полювання на відьом у 16 та 17 століттях у Європі багатьох жінок спалили на вогнищах лише за те, що вони були рудоволосими.

26 травня – цей день в історії

  • 1093 – у день Вознесіння Господнього половці розбивають російське військо в битві на річці Стугна;
  • 1648 – 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розбиває польську армію Миколу Потоцького в битві під Корсунем;
  • 1895 рік — під час архієрейської візитації Білого Каміння митрополит Сильвестр (Сембратович) освячує наріжний камінь під нову кам’яну церкву (храм освячують трохи згодом — 1901 року, зробив це митпрополит Андрій Шептицький);
  • 2014 рік – відбувається перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибивають проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні