Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 24 травня – День слов'янської писемності та культури та...

Яке сьогодні свято: 24 травня – День слов’янської писемності та культури та День парків

Этот материал также доступен на русском языке
24 травня 2023 року – середа. Цього дня в Україні відзначають День слов'янської писемності та культури та Європейський день парків. У православному календарі 24 травня – День пам'яті рівноапостольних Мефодія та Кирила та День Святої Марії, помічниці християн.

День слов’янської писемності та культури

24 травня слов’яни відзначають День слов’янської писемності та культури та урочисто прославляють творців слов’янської писемності святих Кирила та Мефодія – учителів словенських. Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило та Мефодій походили зі знатного та благочестивого роду та проживали у грецькому місті Солуні. 24 травня Церква здійснює пам’ять святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія. Брати були православними ченцями та слов’янську абетку створили у грецькому монастирі. Вчені вважають, що слов’янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно 863 року.

Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому у богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило, який змалку виявив великі здібності і досконало збагнув усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов’янську абетку. Він суттєво змінив грецьку абетку, щоб точніше передати слов’янську звукову систему. Так з’явилися – глаголиця та кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов’янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир.

День пам’яті цих святих як День слов’янської писемності та культури почали святкувати у Болгарії ще у 19 столітті, а згодом ця традиція перейшла і в інші країни: Україну, Білорусь, Молдову тощо.

Європейський день парків

Це свято організувала Федерація Європарк – європейська організація, яка поєднує природні території у 36 європейських країнах. 24 травня 1909 року у Швеції було створено перший із дев’яти європейських Національних парків. Мета свята – підвищення значущості парків та заповідних територій, а також розробка заходів щодо їх збереження.

24 травня – цей день в історії

1936 – Створено ФК “Шахтар”;

1940 – на І Конгресі Американських Українців у Вашингтоні створили Український конгресний комітет Америки;

1956 – У Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи;

1999 – Внаслідок вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей;

2003 – Україна дебютувала на 48-му конкурсі “Євробачення”, який відбувся у Ризі. Олександр Пономарьов із піснею “Аста ла виста” посів 14-е місце;

2018 – Відкритий Новий Бескидський тунель.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні