Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнців лякають відключенням газу – до чого готуватись

Українців лякають відключенням газу – до чого готуватись

Этот материал также доступен на русском языке
У соцмережах зараз часто можна зустріти інформацію про те, що українцям навіть через незначну заборгованість можуть відрізати газ. При цьому псевдоексперти чи блогери посилаються начебто на рішення уряду, яке нібито дозволяє «відрізати газ», незважаючи на мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг під час воєнного стану.

Чи діє мораторій на припинення надання послуг?

Але така інформація хибна та провокаційна.

Станом на сьогодні мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати чи сплати не в повному обсязі є чинним. Також діє заборона на нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на борги за комуналку. Жодних обмежень або винятків із зазначених норм до скасування воєнного стану в країні державою не передбачено.

Крім того, з 27 квітня поточного року уряд поширив дію мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг та певних юридичних осіб, які заборгували за комуналку.

Мораторій стосується власників житлових приміщень, які стали притулком для внутрішньо переміщених осіб і які не отримують компенсацію від держави за спожиті комунальні послуги.

Але платити за комунальні послуги просто потрібно. Адже це вагома підтримка для житлово-комунального сектору, працівники якого, незважаючи на війну, намагаються зберегти українцям комунальні блага цивілізації.

Переселенці та борги за комуналку – що відомо

Також слід зазначити, що постачальники послуг мають право на стягнення накопичених боргів їхніх абонентів у судовому порядку.

Виняток становлять лише боржники, які мають статус внутрішньо переміщених осіб та надали у паперовому чи електронному вигляді надавачам житлово-комунальних послуг відповідну довідку про надання їм такого статусу або інші документи, що підтверджують їхню відсутність у житлі, де вони проживали та вимушено залишили.

Зазначимо, що цей виняток стосується лише боргів ВПО, утворених після 24 лютого 2022 року за житлове приміщення, розташоване на території, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповане ворогом.

Перелік таких територій затверджено відповідним наказом Міністерства з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Також законодавством заборонено вчиняти виконавчі дії щодо стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у територіальних громадах, розташованих у районах проведення військових (бойових) дій, або які перебувають або перебували у тимчасовій окупації, в оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи та було знищено чи пошкоджено внаслідок військових (бойових) дій.

За борги по комуналці можуть заарештувати рахунки

Якщо суд ухвалить рішення про примусове стягнення заборгованості за комуналку щодо громадян, на яких не поширюються зазначені вище обмеження щодо вчинення таких дій, то:

Сума боргу зросте за рахунок покладання на боржника зобов’язань щодо компенсації судових витрат і виконавчого збору.

Може бути накладено арешт на рахунки боржника та його майно.

Так, 8 травня 2023 року набрав чинності закон, що дозволяє арешт рахунків громадян України на суму менше ніж 100 тис. грн.

У разі ухилення боржника від виконання покладених на нього зобов’язань на нього може бути додатково накладено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Після війни до суми боргу можуть бути нараховані неустойка,  штраф і пені, річні відсотки та інфляційні нарахування, що збільшить саме тіло боргу в рази.

Тому, якщо у вас є заборгованість, зверніться до комунальної установи, щоб провести реструктуризацію боргу (оплачувати його частинами).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що буде з тарифами на газ найближчим часом і скільки доведеться платити.

Джерело: Газправда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні