Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 16 травня - Міжнародний день світла та День любові...

Яке сьогодні свято: 16 травня – Міжнародний день світла та День любові до дерев

Этот материал также доступен на русском языке
16 травня 2023 року – вівторок. 136 день року. Цього дня відзначають Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла та День біографа.

Міжнародний день мирного співіснування

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка проголошує 16 травня Міжнародним днем мирного співіснування. Його мета — заохочення світу до терпимості, єднання, взаєморозуміння та солідарності.

Міжнародний день закликає країни сприяти забезпеченню міцного миру та сталого розвитку за допомогою примирливих заходів та надання підтримки та закликів до прощення та співчуття у відносинах між людьми.

Міжнародний день світла

Подія була встановлена ЮНЕСКО 14 листопада 2017 року, Дату обрали не випадково. Саме в цей день 1960 року була проведена перша вдала робота лазера Теодора Маймана.

Міжнародний день світла — глобальна ініціатива, спрямована на оцінку ролі світла, яку він відіграє у науці, культурі та мистецтві, освіті, а також у таких галузях, як медицина, комунікації та енергія.

День біографа

Це свято відзначають на честь зустрічі Сема Джонсона зі своїм біографом Джеймсом Босуеллом у 1763 році.

Чоловіки зустрілися в одній з книгарень Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі стала опублікована в 1791 двотомна книга “Життя Семюела Джонсона”, яка на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою.

День любові до дерев

У світі налічується 60 тисяч видів дерев. На кожну людину на планеті припадає близько 408 дерев. Близько 300 видів дерев перебувають під загрозою зникнення. Щорічно вирубують 15 млрд дерев, а висаджують близько 5 млрд.

Найбільш високим деревом у світі вважається секвоя (США, штат Каліфорнія). Її висота – 115 метрів і 8 метрів у діаметрі. Найтовще дерево – баобаб. Його стовбур може зростати до 16 метрів у діаметрі.

Церковне свято 16 травня

16 травня православні вшановують пам’ять преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського.

Преподобний Феодосій Печерський – засновник монастирського статуту та родоначальник чернецтва.

Особливо дбав Феодосій про бідних: збудував для них у монастирі особливий двір, де кожен, хто потребує, міг отримати їжу та дах.

Преподобний Феодосій мирно відійшов до Господа у 1074 році і був похований у викопаній ним печері, в якій усамітнювався під час посту. Мощі подвижника були знайдені нетлінними в 1091, а в 1108 його зарахували до лику святих.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні