П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовини10 травня - Всесвітній день боротьби із системним вовчаком: чим небезпечна ця...

10 травня – Всесвітній день боротьби із системним вовчаком: чим небезпечна ця хвороба

Этот материал также доступен на русском языке
10 травня 2023 року – середа. Цього дня у світі відзначають Всесвітній день руху для здоров'я та Всесвітній день боротьби із системним вовчаком.

10 травня – Всесвітній день руху для здоров’я (World Move for Health). Як відомо, рух допомагає продовжити життя, а його відсутність негативно впливає на людський організм. Малорухливий спосіб життя називається гіподинамією. Всесвітній день руху здоров’я фінансується Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Він був офіційно введений 10 травня 2003 року, а ініціаторами стали держави-члени ВООЗ. Дата призначена для пропаганди фізичної активності, адже вона важлива для добробуту та здоров’я.

Також 10 травня – Всесвітній день боротьби із системним червоним вовчаком. Проводиться з 2004 року щорічно. Системний червоний вовчак — аутоімунне захворювання, що вражає приблизно 50 осіб із 100 тисяч. В особливій зоні ризику – вагітні жінки, а також жінки віком від 16 до 55 років.

Хвороба не заразна. Це означає, що вона не передається від однієї людини до іншої.

Свою назву вовчак отримав за основною ознакою — висип на переніссі та щоках. Локалізація висипки формою нагадує метелика, тому що зачіпає перенісся, крила носа, вилиці і щоки.

Відомо, що жінки хворіють у 6–10 разів частіше, ніж чоловіки. Однак, вовчаком може захворіти навіть дитина або літня людина будь-якої статі.

До яких ускладнень призводить вовчак

Наслідки при вовчаку:

  • ураження нирок (нефроз, нефрит);
  • серцево-судинні хвороби (інсульт, перикардит, атеросклероз, ендокардит, міокардит);
  • захворювання легень (туберкульозний вовчак, бронхіт, пневмонія, плеврит, легенева емболія);
  • серйозні хвороби кровотворної системи;
  • смерть.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні