Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 6 травня – День піхоти та Юр'єв день

Яке сьогодні свято: 6 травня – День піхоти та Юр’єв день

Этот материал также доступен на русском языке
6 травня 2023 року – це п'ятниця. Сьогодні православні вшановують пам'ять святого Юрія (весняного), також в Україні відзначається День піхоти.

День піхоти

День піхоти відзначають 6 травня, оскільки саме цього дня 1648 року козаки перемогли у битві біля Жовтих Вод. Це перша переможна битва національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. Свято встановлено 19 квітня 2019 року Президентом України Петром Порошенком з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірничо-штурмових військових частин та підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територію військових традицій. Українська піхота є одним із найкращих підрозділів піхоти у сучасному світі.

Оборонні, наступальні, рейдові операції, які вона проводить, вже зараз вивчають курсанти військових навчальних закладів світу.

Міжнародний день без дієт

Це цікаве свято засноване в 1992 році директором британської групи Diet Breakers Меррі Еванс Янг. Свого часу вона стала жертвою анорексії через знущання в школі. Втім, їй вдалося подолати цей небезпечний стан. Перший День без дієт став датою, яку відзначали лише трохи більше десятка жінок, які влаштували пікнік у Гайд-парку в Лондоні, згодом це свято почали відзначати у США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Індії, Ізраїлі, Данії, Швеції та Бразилії.

Церковне свято – Юр’єв день

Святий Юрій (Георгій) народився у III столітті в Каппадокії. Його батько обіймав високу посаду в римському війську, був страчений за віру в Христа. Святий Юрій вступив на військову службу і завдяки здібностям та мужності, виявленим у боях, вже в молодому віці став полководцем та трибуном при імператорі Діоклетіані. Постраждав за часів Великого гоніння на християн і після восьмиденних тяжких мук у 303 (304) році був обезголовлений. Одним з найвідоміших сказань про його чудеса є Чудо про змій.

В українській традиції був захисником Київської Русі, Галичини, Володимира, Львова, козацтва, українського війська. На честь святого названо один із найбільших українських храмів — собор святого Юра у Львові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні